Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Celoplošné uvolňování režimových opatření je předčasné, říká hejtman Plzeňského kraje

Zpřísněná režimová opatření, jako je plošná dezinfekce se po celou dobu Velikonoc aplikovala na Domažlicku. Okres má největší počet osob s pozitivním testem na COVID-19 v Plzeňském kraji, aktuálně je jich 259. Podobně se bude postupovat i v dalších příhraničních okresech, tedy na Klatovsku a Tachovsku, kde počty nakažených také začínají stoupat. Potvrdil to hejtman Josef Bernard.

„Nedaří se nám snižovat reprodukční čísla v okresech Domažlice, Tachov a Klatovy. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno, nesnižujeme každodenní přírůstky nakažených v těchto okresech tak, jak bychom potřebovali,“ konstatoval hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Dále Bernard zdůraznil, že v regionu se množí spory, hádanice a napadání, kdy se určité skupiny obyvatel osočují zejména na sociálních sítích z toho, kdo má největší podíl na šíření nákazy. „Pendleři proti navrátivším z Itálie a všichni ostatní proti těmto dvěma skupinám. Nechme toho. Toto nás neochrání. Je evidentní, že sousední příhraniční kraj má desetkrát více nakažených. Ale nikdo nikomu nic nevyčítá. Ano, vím, že když neuvolníme naše lidi do nemocnic a ústavů v Německu, vyvoláme obrovské problémy u sousedů,“ řekl Bernard.

Za nešťastná označil Bernard vyjádření některých státních představitelů o brzkém celoplošném uvolňování režimových opatření. „Situace ve vybraných oblastech tomu vůbec neodpovídá. Jestliže jsme zabrali včas a vydrželi doteď, musíme ještě chvíli vytrvat. Konec tohoto týdne ukáže, jestli nejen občané Domažlicka, ale i Klatovska a Tachovska zareagovali na naše opatření a výzvy,“ uvedl hejtman.  

Kraj nechal po dohodě s hygieniky uzavřít odběrové místo na vzorky v Rokycanské nemcnici, které se využívalo minimálně. Na Rokycansku jsou jen tři případy nakažení koronavirem. Naopak od středy se otevírá odběrové místo umístěné v areálu Klatovské nemocnice. Pokud bude potřeba, zprovozní se ještě další odběrové místo, které je připravené ve Stodské nemocnici. Další dvě místa jsou v Plzeňské fakultní nemocnici a jedno Domažlické nemocnici. Dále provádí odběry také posádky dvou sanitek.  

„V průběhu Velikonoc jsme přijali osmičlenný tým vojáků s dvěma sanitkami a s veškerým vybavením. Pomohou nám s odběry a nezbytnou administrativou. Postupně začneme aplikovat opatření chytré karantény. Daří se udržet i vysokou kapacitu laboratoří. Můžeme tedy říci, že odběry a laboratorní vyhodnocení nejsou slabým místem. Například Domažlická nemocnice je schopna za 8 hodin zajistit více jak 160 odběrů,“ dodal hejtman Josef Bernard.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, hejtman Bernard, odběrová místa, Josef Bernard, Plzeňský kraj, Velikonoce, okres Tachov, okres Domažlice, okres Klatovy, ČSSD, Domažlická nemocnice, a.s., Tachov, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celoplošné uvolňování režimových opatření je předčasné, říká hejtman Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.