Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slavná nemocnice zahájila provoz přesně před 110 lety. Město Klatovy za její stavbu zaplatilo dva miliony korun

Opravdu slavná nemocnice v Klatovech si přesně na Valentýna připomíná 110. výročí od jejího vzniku. Po několika letech debat se v roce 1907 dohodli starosta města Klatov Alois Mašek a starosta okresu Klatovy Karel Hostaš, že společnými silami nechají postavit veřejnou okresní nemocnici. O čtyři roky později začala výstavba a 14. února 1914 byla nemocnice s téměř 200 lůžky otevřena.

Zdravotnictví a medicína se v Klatovech začala vyvíjet v podstatě ihned po vzniku města v druhé polovině 13. století. Od té doby bylo v Klatovech zřízeno několik takzvaných špitálů, byť svým charakterem odpovídaly spíše chudobincům. Zakládali je vesměs osvícení a movití občané s podporou cechů či církve. A pro potřeby vojska fungovaly v klatovských kasárnách od konce 18. století průběžně také dvě vojenské nemocnice, včetně hlavního armádního špitálu arcivévody Karla.

V Klatovech se narodila nebo zde studovala také řada významných osobností nejen české medicíny. Mimo jiné lékař Petra Voka, Valdštejnů a polského prince Vladislava IV. Matěj Burda, významní operatéři a průkopníci v oboru gynekologie Augus Breisky a František Kiwisch a z pozdějších známějších lékařů jsou spojeni s Klatovy například Josef Thomayer (vnitřní lékařství), Karel Pawlik (urologie) nebo Bohumil Prusík (vnitřní lékařství).   

Město zřídilo svoji první nemocnici v roce 1859 v tehdejší Klášterské dnes Plánické ulici. Její kapacita 45 lůžek stejně jako prostory okolo, ale přestaly brzy postačovat a radní města začali plánovat výstavbu mimo město. Na jejím financování se dohodli s radními okresu, vzájemně si vypomohli s pozemky a v roce 1911 začali stavět.

Nemocnice přišla na dva miliony korun

Město nakonec vyšla nově vybudovaná nemocnice na dva miliony korun. Zabrala 11,4 hektaru plochy, kde vzniklo deset nemocničních budov a stranou pak i hospodářský dvůr. Ten zajišťoval zásobování nemocnice potravinami i bylinkami. Na svou dobu měla nemocnice velmi moderní vybavení, včetně ústředního vytápění horkou vodou, tiché signalizace z pacientských pokojů do lékařského pokoje a telefonního spojení mezi důležitými pracovišti a lékařskými byty!  

Prvním primářem nemocnice byl MUDr. Bohumil Till. Spolu se čtyřmi sekundárními lékaři, externisty a řádovými sestrami pro ošetřovatelskou péči léčil pacienty s vnitřními nemocemi interného charakteru a prováděli i chirurgické zákroky. Ve čtyřech pacientských pavilonech (chirurgický, vnitřních nemocí, tuberkulózní, infekční) měli k dispozici 200 lůžek. Jejich počet ale během 20. let rychle rostl. Některé pavilony získaly první přístavby a počet lůžek se zvýšil na 264. Na počátku 30. let nemocnice každoročně hospitalizovala od čtyř do pěti tisíc pacientů a provedla od 1700 do 1900 operací.

Svůj největší rozmach zažila nemocnice na přelomu 60. a 70. let. Zatímco ještě v roce 1960 měla 506 lůžek, tak o šest let později už to bylo 813 lůžek, což bylo nejvíce v historii. Fungovalo 13 lůžkových oddělení. Ještě v roce 1971 bylo v nemocnici 765 lůžek. Od té doby se ale jejich počet postupně snižoval. V roce 2021 to bylo už jen 287 lůžek. Důvodem je rozvoj medicíny, který způsobil výrazné zkrácení průměrné doby hospitalizace. V 60. letech to bylo 20 dnů a v roce 2013 už jen 6 dnů. Nejvíce dětí se v nemocnici rodilo v 70. letech. Každý rok to bylo kolem tisícovky novorozenců. Nejvíce pak v letech 1974 a 1976, pokaždé přes 1250 dětí. 

Velkou přestavbou prošla nemocnice v roce 2013

Největší proměnu zaznamenala nemocnice v roce 2013. Tehdy začala v říjnu využívat zcela novou budovu, kam se sestěhovala „pod jednu střechu“ většina lůžkových oddělení. Náklady na výstavbu a vybavemí činily tehdy 1,4 miliardy korun. Nemocnice pak začala postupně opouštět sto let staré pavilony. „Další z původních budov opustíme v druhém čtvrtletí letošního roku, kdy otevřeme nový pavilon dialýzy. Vedle toho chystáme u současného monobloku přístavbu nového křídla, kde bude mimo jiné nový urgentní příjem, přesuneme sem veškeré nemocniční laboratoře, nové zázemí zde získá transfuzní pracoviště a vzniknou zde nové lůžkové stanice a zázemí pro personál.  Budujeme moderní nemocnici pro další desetiletí,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

„Jsme hrdí, že Klatovská nemocnice je součástí historie našeho města a regionu,“ říká ředitel nemocnice s tím, že hlavní připomenutí výročí se uskuteční v rámci zprovoznění nového pavilonu dialýzy. Už teď si ale mohou zájemci prohlédnout výstavu historických fotografií 110 let na Křesťanském vrchu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky Klatovská nemocnice, historie nemocnice, výročí založení nemocnice, stavba nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná nemocnice zahájila provoz přesně před 110 lety. Město Klatovy za její stavbu zaplatilo dva miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.