Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Plzeňského kraje míří dodávka 150 tisíc respirátorů, hejtmanství rozjíždí výrobu roušek

Na nákup ochranných pomůcek vyčlenila rada Plzeňského kraje na svém jednání v pondělí 70 milionů korun. Do kraje by měla dorazit už ve čtvrtek dodávka 150 tisíc respirátorů, které se podařilo zajistit o víkendu. V Plzeňském kraji by jich mělo zůstat 20 tisíc, o další se podělí hejtmanství s ostatními kraji.

„Chybí nám bytostně respirátory. Potřebujeme je dát praktickým lékařům, nemocnicím, řidičům autobusů a pokladním v obchodech. Chceme se o ně podělit s dalšími hejtmany, chceme být solidární s celou Českou republikou. Samozřejmě nevíme, co se stane s dodávkou. Může někde na hranicích zamrznout kamion, ale doufám, že to dopadne dobře,“ uvedl k dodávce tolik potřebných respirátorů hejtman Josef Bernard (ČSSD).   

Respirátory půjdou samozřejmě podle slov hejtmana i do Plzně. „My nerozlišujeme, jestli jde o soukromou charitu, sociální ústav Plzně, chceme se starat o občany komplexně. Není to o tom, že je dáme jen našim krajským organizacím. Tady není žádné přednostní právo pro krajské instituce,“ vysvětlil hejtman.

Akutně také řeší kraj nedostatek roušek, které se objednaly už dříve, ale většina států vyhlásila embargo na dodávku těchto ochranných pomůcek. Tuto situaci chce vedení kraje vyřešit vlastními silami. Roušky by měli vyrábět učnice i dobrovolníci. Už dnes se rozbíhá výroba ve vybraných provozovnách krajských učilišť. „Šít se budou primárně v Integrované škole živnostenské Plzni, ve firmách v Kašperských Horách a Klatovech a 20 šicích strojů je ve střední škole v Plané,“ řekla náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové (Koalice pro Plzeňský kraj).

„Vyzývám všechny schopné švadleny, které by nám chtěly pomoci, aby se registrovaly v krajské databázi. Doufám, že příští týden se v kraji dostaneme do stavu, kdy každý občan bude mít roušku a bude s ní chodit,“ uvedl hejtman.

V noci na úterý očekával kraj dodávku materiálu n výrobu roušek. Jednalo se o 300 metrů bavlněné látky. „Pokud by někdo z občanů měl stoprocentní bavlnu, popřípadě polypropylen pro výrobu ochranných plášťů, tak se nám urgentně ozvěte. Dobrovolníci mohou šít roušky také doma, dostanou od nás materiál,“ poznamenal hejtman.  

Kraj má také k dispozici 500 rozprašovačů dezinfekce, které půjdou urgentně řidičům veřejné dopravy. „V pondělí spustila výrobu dezinfekce ve větším měřítku lékárna v Rokycanech a od úterního rána bude vydávat dezinfekci pro všechny naše nemocnice s výjimkou fakultní. Ta si zajišťuje výrobu dezinfekce sama,“ řekl Bernard.

Surovin má kraj dost, hasiči mají k dispozici 3000 litrů. Měla by to pokrýt všechny požadavky. „Hasiči začnou míchat dezinfekci od dnešního dne a budou ji schopni vydávat v Plzni na Košutce sociálním zařízením a složkám integrovaného záchranného systému. Pro praktické lékaře ji zavezou hasiči do příslušně nemocnice, která je pro ně nejvhodnější. Tam si ji vyzvedne sestra nebo lékař na základě oprávnění, které obdrží od krajského úřadu. Výdej nebude živelný,“ doplnil hejtman.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky vláda, koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, hejtman Josef Bernard, respirátory, výroba, respirátor, rouška, Josef Bernard, Česko, ČSSD, Ivana Bartošová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Plzeňského kraje míří dodávka 150 tisíc respirátorů, hejtmanství rozjíždí výrobu roušek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.