Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do karantény putovalo 56 pracovníků FN Plzeň, pacient na JIP měl koronavirus

Pacient pozitivně testovaný na onemocnění COVID-19 se postaral o uzavření JIP neurochirurgické kliniky v plzeňské fakultní nemocnici. Do karantény včera muselo jít 56 zaměstnanců nemocnice. Výsledky potvrzující pacienta s koronavirem vedení nemocnice obdrželo v neděli.

"Právě teď funguje oddělení JIP v režimu COVID. To znamená, že je uzavřené, nikdo se tam nedostane. Vše funguje  v nejpřísnějších hygienických a epidemiologických podmínkách. O pacienty se stará tým anesteziologů a intenzivistů včetně sester. Na standardních odděleních vypomáhají chirurgové a neurologové tak, aby se mohlo pokračovat v léčbě pacientů, kteří už tam jsou. Sledujeme všechny pacienty, u všech jsme provedli odběry. Udělali jsme maximum, aby to bylo pod kontrolou,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Mezi nakaženými jsou lékaři, zdravotní sestry, sanitáři, fyzioterapeutky a jedna logopedka. Pacient ležel na oddělení JIP do neděle a v současné době se nachází ve fakultní nemocnici na infekční klinice na izolačním pokoji.

„Čtyřicetiletého cizince jsme 1. března převzali od záchranářů z Karlových Varů, byl po úrazu hlavy, měl krvácení do mozku. Podrobil se operaci, byl na JIP neurochirurgické kliniky a 6. března se u něj začal rozvíjet zápal plic. Lékaři provedli všechny náběry, včetně náběru na koronavirus. V neděli přišly výsledky, že je test pozitivní. Ihned jsme přijali režimová opatření,“ řekl ředitel fakultní nemocnice.  

Vedení nemocnice poslalo do domácí karantény všechny lékaře, zdravotníky i sestry, kteří přišli do styku s daným pacientem. „Další pacienti zůstávají na oddělení JIP, sledujeme je, byly u nich provedeny náběry, čekáme na výsledky, abychom mohli dál postupovat. Standardní oddělení jede v omezeném režimu. Do karantény jsme museli dát všechny naše operující neurochirurgy, tak jsem požádal ředitele dvou pražských nemocnic, že veškeré neurochirurgické pacienty od nás budou záchranáři transportovat do těchto dvou nemocnic,“ konstatoval ředitel Václav Šimánek.

Personál se podle slov ředitele nemocnice o pacienta staral ve standardním režimu JIP, což znamená, že to nebylo úplně bez ochranných pomůcek. „Nevíme, kde se pacient nakazil. Sešlo se tady několik nepříznivých situací, pacient byl intubován, měl poraněný mozek, měl poruchu řeči v důsledku zranění, je to cizinec, nebyli jsme schopni k němu dohledat nějakou anamnézu. Věděli jsme jen to, že to je řidič kamionu. Dohledáváme kontakty a pacienty, kteří prošli JIP,“ dodal ředitel Václav Šimánek.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky fakultní nemocnice, koronavirus, omezení, Plzeň, JIP, uzavřené oddělení, pacient, COVID-19, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Václav Šimánek, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do karantény putovalo 56 pracovníků FN Plzeň, pacient na JIP měl koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.