Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice využívá pro nastávající maminky metodu šátkování, zpevňuje pánev a před porodem mírní bolesti

Novou službu, která nastávající maminky připraví pro snazší průběh porodu mohou využít těhotné ženy, které navštěvují gynekologickou ambulanci nebo plánují porod ve Stodské porodnici. Jedná se o takzvané Rebozo, nebo též šátkování. Těhotným ženám pomůže tato technika zpevnit pánev a správně polohovat plod. Rodičkám před samotným porodem pak zmírnit bolesti a rovněž podpořit porod správným polohováním bříška.

„Jedná se o tradiční mexickou techniku, jejíž název se odvíjí od názvu šátku Rebozo. Ten má u mexických žen historicky široké využití. Mimo jiné i v případě těhotenství. Technika šátkování ale není žádnou mimořádnou novinkou ani v Čechách. Podvazování těhotenského bříška znaly a nezřídka využívaly už naše babičky a prababičky,“ vysvětluje vyškolená porodní asistentka Denisa Kučerová s tím, že šátek lze používat buď právě jako úvaz, nebo ke speciálním masážím.

V těhotenství se šátek používá ideálně mezi druhým a třetím trimestrem, kdy začíná bříško nejvíce nabývat na objemu. Masírování a cvičení se šátkem uvolňuje nadměrně zatížené svaly, a tedy i napětí. Úvaz pak pomáhá bříško polohovat do potřebné polohy, čímž se rovněž odstraňuje bolest zad, vazů pod břichem, beder nebo třísel. A správnou polohou bříška se navíc posiluje pánev a usnadňuje orientace plodu do správné polohy.

„Předporodní péče spočívá v tom nabídnout těhotným ženám masáž, provést jim vhodný úvaz a naučit je, jak mohou s šátkem samy pracovat a jak si ho vázat. Popřípadě je možné domluvit opakovaná setkání,“ popisuje porodní asistentka ze Stodské nemocnice.

Těsně před porodem je rovněž možné provést masáž k uvolnění těla i úvaz šátku, což společně podpoří porod a jeho hladký průběh. Zmírní se bolesti, uvolní se pánev a poloha bříška umožní snazší průchod novorozence na svět. „Díky této technice je také možné upravit polohu děťátka při nepostupujícím porodu,“ doplňuje Kučerová. A rebozo lze používat i po porodu například zavinováním dělohy a kyčlí.

Porodnice umožňuje ženám, aby si při porodu dle potřeby dávkovaly látku tišící bolest. Stačí stisknout tlačítko

Zatím ne příliš rozšířený, ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní bolesti mohou využívat ženy, které se rozhodnou pro porod ve Stodské nemocnici. Jedná se o pacientkou kontrolovanou analgesii (PCA), jejíž účinek si určuje sama...

Metoda šátkování zažívá v posledních letech právě propojením s mexickým šátkem a praktikami Rebozo renesanci. Nabízí ji soukromé porodní asistentky a postupně i samotné porodnice. Denisa Kučerová absolvovala speciální certifikovaný kurz loni na podzim. „Od té doby využily její služby už desítky těhotných. Většina péči ocenila, proto ji zařazujeme jako standardní nabídku porodnice Stodské nemocnice," říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

Pro registrované těhotné ženy a pro rodičky je tato služba bezplatná stejně jako úlevová metoda PCA (pacientkou kontrolovaná analgesie), kdy si účinek tišící látky během porodu určuje a dávkuje pomocí tlačítka v ruce sama rodička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stodská nemocnice

Štítky Rebozo, šátkování, těhotné ženy, Stodská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice využívá pro nastávající maminky metodu šátkování, zpevňuje pánev a před porodem mírní bolesti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.