Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Několik životů už zachránili proškolení dobrovolníci. O kurzy first responderů je obrovský zájem

Víte, kdo jsou to first respondeři (FR) a co je jejich úkolem? Jedná se o síť dobrovolníků, kteří prošli školením v poskytování první pomoci. Mezi nimi jsou členové integrovaného záchranného systému i lidé z řad veřejnosti. Záchranáři se na ně obrací přes mobilní aplikaci při život ohrožujících stavech, jako je náhlá zástava oběhu, kritická dušnost nebo nezvladatelné krvácení. Pomoci mohou na zastávce MHD i v odlehlejší části Šumavy.

Jedním z příkladů, kdy byl do akce vyslán FR, se odehrál loni v západním cípu Plzeňského kraje na Domažlicku. U pacienta zahájili tito dobrovolníci srdeční masáž, v níž nepřestávali do příjezdu záchranky. Díky úsilí všech zúčastněných se pacienta podařilo ve stabilizovaném stavu předat Letecké záchranné službě AČR a transportovat ho urgentní příjem FN Plzeň. 

Muž zkolaboval v odlehlé části regionu, život mu zachránila aktivace systému First responder

Zdravotnické operační středisko ZZS PK často aktivuje při život ohrožujících stavech jako je náhlá zástava oběhu, kritická dušnost nebo nezvladatelné krvácení takzvaného first respondera. Jedná se o systém dobrovolníků, řádně vyškolených v...

Další příběh se šťastným koncem se odehrál v listopadu loňského roku, kdy se na linku 112 obrátil německy hovořící volající z Horní Folmavy. Podle prvotního popisu šlo o infarkt. „Operátorka se i přes tuto vytěženou informaci ptala dále a zjistila, že na místě je muž v bezvědomí s lapavými dechy, což můžeme popsat jako stav dýchání, které připomíná rybu otevírající ústa. Byla proto zahájena neodkladná resuscitace a na místo byli povolání hasiči z Dolní Folmavy,, kteří jsou součástí systému FR,“ vzpomíná mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová.

Na místě byli FR dříve než záchranka, která vyjížděla z Domažlic. Hasiči pak díky kvalitní resuscitaci s využitím automatizovaného externího defibrilátoru (AED) pacienta udrželi naživu. Poté byl letecky transportován do FN Plzeň na Lochotíně.

„Věříme, že jednou pokryjeme celý kraj.“

Plzeňská záchranka začala v našem kraji budovat síť FR už v roce 2017. Školením procházeli v několika vlnách hlavně hasiči. „Od října 2017 do března 2018 naši lektoři ze vzdělávacího a výcvikového střediska proškolili 459 osob z 29 stanic jednotek požární ochrany. V druhé vlně od října 2018 do února 2019 proškolili dalších 212 osob ze 12 stanic,“ vyjmenovává Svobodová. Pilotní testování tohoto projektu započalo v roce 2019.

Postupně se mohla zapojit i veřejnost. „Kurzy se vypisují od ledna a plánují se na celý rok. Momentálně máme naplněné kapacity, přičemž poslední kurz se uskuteční 23. září. Další vypíšeme během října a listopadu. Kurzy poté probíhají v budově Zdravotnické záchranné služby na Klatovské třídě,“ uvedla mluvčí.

Aktuálně jsou FR nejvíce potřeba na Tachovsku a v oblastech jako je Nepomuk, Švihov, Mýto, Plasy, Úněšov nebo hůře dostupné lokality okolo Českého lesa a na Šumavě. Vedení záchrany věří, že se jim jednou povede pokrýt celý kraj.

„Takzvaný vstupní kurz pro veřejnost je v rozsahu pěti hodin. Zaměřený je především na praktické zvládání dovedností jako je ověření bezvědomí a bezdeší, přivolání záchranky, zahájení komprese hrudníku, použití AED, ventilace z plic do plic, provedení vypuzovacích manévrů a zástavu život ohrožujícího krvácení, a to u všech věkových kategorií,“ popisuje Svobodová.

A jak systém funguje v praxi? Vše začíná u operátora na tísňové lince, který musí vyhodnotit o jaký problém se jedná. Poté může aktivovat službu first respondera přes aplikaci O2SOS.

„FR z laické veřejnosti, který je dostupný v aplikaci, potvrdí příjem. Následně se zobrazí v systému na operačním středisku a jeho pohyb je viditelný v mapě. Operátor, který vede telefonickou asistovanou neodkladnou resuscitaci upozorní volajícího, že k nim směřuje vyškolený FR a převezme si resuscitaci. V ní pokračuje až do příjezdu profesionálních posádek záchranné služby,“ popisuje Svobodová.

O poslední vypsaný kurz se lidé téměř poprali a bylo hned plno. „Záchranáři děkují za obrovský zájem o kurzy first responderů! Jsme potěšeni, že ani v dnešní zjitřené době vám není osud ostatních lidí lhostejný a chcete pomáhat. Přihlásil se nám takový počet dobrovolníků, že jsme přidali další termín kurzu. I tento jsme okamžitě obsadili. Díky za vaše nadšení pro dobrou věc,“ uvedli záchranáři na svých sociálních sítích.

Ohodnoť článek

Foto ZZS PK

Štítky First responder, kurz první pomoci, první pomoc, záchranná služba, záchrana života

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik životů už zachránili proškolení dobrovolníci. O kurzy first responderů je obrovský zájem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.