Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za popálení tří dětí při zpackaném chemickém pokusu potrestal soud podmínkou organizátorku tábora

Kauzu trojice dětí, které se popálily při nevydařeném chemickém pokusu na příměstském táboře v Rokycanech projednával plzeňský krajský soud. Podmíněný trest dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti vyměřil soud táborové vedoucí Martině Skočilové. V případě druhé obžalované soud zrušil původní verdikt okresního soudu a vrátil ho k novému projednání do Rokycan.

Tragédie se stala na táboře v roce 2019. Nejvážněji byla zasažena tehdy šestiletá Natálka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla a ponese si doživotní následky. Letos v létě okresní soud vyměřil Skočilové trest dva roky se zkušební lhůtou na 3,5 roku a tříletý zákaz pořádání příměstských táborů. Druhá lektorka dostala původně trest 18 měsíců s dvouletou zkušební lhůtou a dvouletý zákaz pořádání příměstských táborů. V případě Skočilové, která má také zaplatit pojišťovně a poškozeným podle svých možností škodu víc než čtyři miliony korun, je rozsudek pravomocný.

Vedoucí na závěr tábora dělaly s 23 dětmi rozdělenými do skupinek chemický pokus zvaný faraonův had. Při pokusu se smíchá cukr se sodou, směs se vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření se formuje tělo pěnového hada. Při pokusu ale vzplál líh a popálil tři děti. Kromě zmíněné vážně popálené dívky šlo ještě o osmiletého chlapce a stejně staré děvče, které oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla. Jedna z vedoucích dříve vypověděla, že se neštěstí stalo při druhém kole pokusu. Napoprvé se uspokojivě nepovedl, ženy se proto rozhodly ho zopakovat. Vedoucí si neumí vysvětlit, jak se neštěstí mohlo stát.

Znalec z Technického ústavu požární ochrany u soudu řekl, že bylo chybou pokus opakovat. Když vedoucí napodruhé lila do směsi líh z lahve, v nakloněné nádobě se vznítily nahromaděné výpary, nastalo explozivní hoření a zvýšil se tlak, až hořící líh vystříkl hrdlem lahve ven a zasáhl děti. Podle znalce mohl vystříknout až téměř dva metry daleko. Vedoucí u soudu tvrdila, že nový líh do směsi vlila až po dohoření prvního pokusu a že děti stály daleko. Podle znalce ale mohl stále hořet zbytek lihu plamenem, který nebyl ve slunečném letním počasí vidět, nebo mohl být zbytek směsi po předchozím pokusu stále ještě příliš teplý a schopný zapříčinit vznícení vysoce hořlavého lihu. Kamerový záznam ukázal, že děti byly při pokusu v jeho bezprostřední blízkosti.

Obžalovaným vedoucím hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyřleté vězení. Předseda odvolacího soudu Eduard Wipplinger v odůvodnění rozsudku uvedl, že vedoucí porušila preventivní povinnosti, zanedbala dohled nad svěřenými dětmi a porušila ustanovení zákonů o ochraně veřejného zdraví a o požární ochraně. Soud jí potrestal za ublížení na zdraví z nedbalosti a za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Popálení dcery převrátilo naruby život celé rodině

Rodičům nejvíce popálené dívky přiznal soud odškodné téměř 2,7 milionu korun. Peníze jejich dcera potřebuje na to, aby se mohla léčit a hojit a pokud možno se vrátit k co nejnormálnějšímu životu, dodala. Řadu výkonů, rehabilitací, léčiv či pomůcek pojišťovny nehradí. Matka a otec nejvíce popálené dívky u soudu už dříve popsali, jak se během okamžiku celé rodině změnil život. O popálení dcery Natálky na táboře matku informovala telefonicky jedna z vedoucích.

„Čekala jsem, že bude mít malou popáleninu na ruce, ale když jsem přijela, byl na místě i vrtulník, k dceři mě nepustili a řekli mi, že je v umělém spánku a na plicní ventilaci,“ vypověděla před soudem Šárka Černá, matka z malé obce nedaleko Rokycan. Dítě bylo v ohrožení života a lékaři rodiče připravovali i na možnost, že nepřežije, řekl otec dívky.

Lékařům se těžce popálenou holčičku podařilo zachránit. Od té doby absolvovala autotransplantaci kůže na 26 procentech těla a celkem 14 operací a převazů v celkové anestezii. Učila se znovu chodit, další zákroky ji ještě čekají a dlouhá popáleninová léčba pokračuje. V nemocnici pobývala Natálka od 23. srpna 2019 až do 20. listopadu 2019. Od té doby je v domácím léčení. Zákroky se od té doby dějí už ambulantně. Včetně laserových zákroků, které se ale provádějí v celkové anestezii na soukromé klinice. I teď musí každou zimu absolvovat zákrok na operačním laseru, protože zatímco její tělo roste, zasažená kůže neroste a musí se naříznout nebo laserem rozrušit, aby se zvětšila. Tyto zákroky bude muset absolvovat, dokud její tělo poroste. Až přestane růst, bude následovat několik plastických operací. Dívenku čeká celoživotní rehabilitace a celoživotní péči o jizvy. Pokud laserová terapie nezabere, tak hrozí nářezy, protože s ní ty jizvy nerostou. Má transplantovanou část obličeje a jizvy jí mohou začít deformovat obličej.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Šárka Černá

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, obžaloba, ublížení na zdraví, nedbalost, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za popálení tří dětí při zpackaném chemickém pokusu potrestal soud podmínkou organizátorku tábora  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.