Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jednodenní kardiostacionář pomohl již 10 000 pacientům s infarktem a jinými srdečními potížemi

Už více než deset tisíc pacientů navštívilo a podstoupilo vyšetření v jednodenním stacionáři Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Vůbec prvnímu kardiakovi tamní lékaři pomohli v roce 2009. Šlo o vzorový model, který se ujal na řadě dalších pracovištích v Evropě i v zámoří. Počty nemocných stále rostou a jen v loňském roce na plzeňské pracoviště dorazilo 800 pacientů.

„Kardiologická klinika je superspecializované pracoviště se 130 zaměstnanci. Jednodenní kardiostacionář nabízí komfort nejen z hlediska poskytování specializované zdravotní péče, ale i z důvodu času. Pacient přichází ráno, a pokud je průběh bez komplikací, odchází v odpoledních hodinách,“ popisuje přednosta Kardiologické kliniky Richard Rokyta.

Kardiostacionář navštěvují nejen pacienti, kteří podstupují srdeční katetrizaci, ale i nemocní, jež potřebují výměnu kardiostimulátoru nebo defibrilátoru. Těchto pacientů je zhruba desetina.

Katetrizace se běžně provádí na hřbetu pravé ruky. V Plzni poslední tři roky zvládají tuto proceduru i na levačce. „Zhruba 90 procent pacientů jsou praváci. Pacient má tak svoji dominantní ruku po výkonu zcela volnou a bez omezení. Tímto přístupem provádíme nejen plánované výkony, ale i ty akutní u infarktu myokardu. Ve světě se téměř všude katetrizace provádějí zprava, protože je to pro lékaře pohodlnější a zpočátku snazší,“ vysvětluje zástupce přednosty kliniky Ivo Bernat.

Podle ředitele nemocnice Václava Šimánka srdeční katetrizace a následná intervenční léčba zachraňuje pacienty s akutním infarktem myokardu. „Pomáhá i pacientům, kteří jej v minulosti prodělali nebo pomůže tomuto onemocnění předejít. Tyto, pro pacienta šetrné zákroky, posouvají naši medicínu mílovými kroky dopředu,“ dodal Šimánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky kardiostacionář, kardiologická klinika, FN Plzeň, srdeční choroby, infarkt, katetrizace, pacient, klinika, Fakultní nemocnice Plzeň, Evropa, Václav Šimánek, Richard Rokyta, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednodenní kardiostacionář pomohl již 10 000 pacientům s infarktem a jinými srdečními potížemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.