Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Západočeská univerzita potvrdila, že i přes strmý růst cen energií zachová prezenční výuku v zimním semestru

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) vyvrátila spekulace o tom, že by chtěla zrušit prezenční výuku v zimních měsících. Překlenout ekonomicky náročné období jí pomůže slib města, že se v příštím roce nezvýší ceny tepla ani vody. Nový akademický rok začne v pondělí 19. září a nastoupí do něj zhruba 11 500 studentů.

Plzeň nezdraží pro rok 2023 ceny tepla, poplatek za komunální odpad, vodné, stočné ani předplatné na MHD

Plzeňany může potěšit zpráva, že společnost Plzeňská teplárenská pro rok 2023 nezdraží ceny tepla v Plzni pro domácnosti ani pro firmy. Cena tepla tak zůstane pod hranicí 600 korun za 1GJ a zůstane tak nejlevnější cenou tepla v České republice.

 

„V posledních týdnech se ve veřejném prostoru a v médiích objevují spekulace o tom, zda se výuka na vysokých školách nepřesune v zimním období do online prostoru. Je zřejmé, že extrémní ceny energií jsou pro vysoké školy velký problém. Přechod na online výuku však nepovažujeme za dobré řešení,“ vysvětluje rektor Miroslav Holeček.

Univerzita zaplatila v minulém roce za energie 58 milionů korun, přičemž nejvíce výdajů šlo za elektřinu, konkrétně 28 milionů. „Náklady na plyn a lehké topné oleje dosáhly přibližně jednoho milioni korun. Plyn totiž ZČU spotřebovává pouze v Chebu, i tam však v nejbližších měsících přejde na městské dálkové vytápění,“ doplnila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Za vodu škola loni zaplatila osm milionů korun. Vodárna taktéž uvedla, že ponechá ceny vodného a stočného na letošní úrovni, což univerzitě taktéž velmi pomůže ustát náročné období, projevující se vysokou inflací a extrémním růstem cen energií. „Po ujištění města o nezvyšování cen tepla a vody je tedy nyní pro ZČU rozhodující cena elektrické energie,“ podotkla mluvčí.

Právě to, za kolik bude ZČU nakupovat v roce 2023 elektřinu, zatím není jasné. Aktuálně má škola nasmlouvanou cenu do konce letošního roku. Oproti loňsku je přibližně čtyřikrát vyšší. „Ceny pro rok 2023 se v současné situaci dají velmi těžko odhadnout, na jejich výši bude mít výrazný vliv energetická strategie vlády. Cena pro ZČU vzejde z veřejné soutěže,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ceny energií, poplatky za energie, ZČU, univerzita, zimní semestr, Západočeská univerzita v Plzni, energie, Miroslav Holeček, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita potvrdila, že i přes strmý růst cen energií zachová prezenční výuku v zimním semestru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.