Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Unikátní školka se střešní zahradou vznikne v plzeňské čtvrti Újezd, která se stále rozrůstá

Supermoderní školka vznikne v plzeňském Újezdě v městské části Doubravka. První děti by měla přivítat na podzim roku 2025. Objekt se bude moci chlubit zelenou střechou, střešní zahradou i altánem. Díky investici se zdvojnásobí školkové kapacity v oblasti Újezda a Červeného Hrádku.

„Nám se do našich školek daří umisťovat všechny děti z našeho obvodu, zároveň ale vnímáme dynamický rozvoj Újezda a Červeného Hrádku. Jsme si vědomi, že potřeba na kapacity v našich mateřinkách bude stále větší, navíc méně dětí ve třídách znamená kvalitnější výuku. Proto jsme se rozhodli vybudovat novou školku, která je situována mezi Újezd a Červený Hrádek, pro které bude spádová. Zatímco kapacita stávající školky v Kyšické ulici je 36 dětí, u nové školky bude míst celkem 75,“ říká starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Nová mateřinka vznikne v nové zástavbě Újezd Plzeň-jih, která nabídne bydlení pro zhruba 1300 obyvatel. Architekti navrhli školku tak, aby se kromě svého účelu stala také centrem společenského života místních obyvatel a architektonicky doplnila celou novou zástavbu.

„Celá školka je koncipována tak, aby v ní trávený čas byl příjemný a aby školka vytvářela kvalitní prostor pro kreativní hry, výuku dětí i práci učitelek. V odpoledních hodinách by měla žít pro obyvatele z přilehlého okolí. Školka je tak doplněním základní a potřebné vybavenosti nejen nové lokality Újezd Jih, ale i původní zástavby Újezda,“ upřesňuje autor studie, architekt Ondřej Janout.

Objekt ve tvaru „L“ je navržen z velké části jako jednopodlažní se zelenými střechami. V nárožní pozici bude mít patrový objekt sedlovou střechou. Kromě běžných místností a vybavenosti nebudou chybět altán pro letní třídu, pískoviště, prolézačky, plácek pro míčové hry nebo skluzavka. Architekti počítají i se stojany na malá kola, koloběžky a odrážedla.

„Školka vznikne na městských pozemcích, které jsou pro ni v území vyhrazené. V současnosti je hotová studie a zpracovává se dokumentace pro stavební povolení, která by měla být dokončena do konce letošního roku. Následovat bude zpracování prováděcí dokumentace a soutěž na výběr zhotovitele tak, aby stavba byla zahájena nejpozději na jaře 2024. První děti půjdou do této školky v září roku 2025,“ dodává místostarosta Zdeněk Mádr (ODS).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň Doubravka

Štítky nová školka, střešní zahrada, Újezd, plzeňská část Újezd, MO Plzeň 4, Doubravka, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní školka se střešní zahradou vznikne v plzeňské čtvrti Újezd, která se stále rozrůstá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.