Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plzeňský kraj postaví v učilišti stáj s výrobou sýrů a tvarohu

Plzeňský kraj staví na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Horšovském Týně na Domažlicku zhruba za 40 milionů Kč výcvikovou stáj pro skot s minimlékárnou. Studenti budou vyrábět a prodávat sýry a tvaroh, možná mléko, řekla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj). Projekt většinově uhradí evropský program IROP.

"Plně robotickou stáj bude organizovat a plně využívat škola. Stavba je v běhu, už jsme měli být hotoví. Bohužel jsme museli vypovědět smlouvu s dodavatelem, který nedodržoval termíny a nebyl dále schopen z finančních důvodů stavbu realizovat," uvedla náměstkyně. Stavba se tak prodlouží o rok. Krajský centrální nákup už připravil výběrové řízení na nového dodavatele, teď jedná s bývalým zhotovitelem o převzetí dokumentace a hotových částí stavby, za které už kraj zaplatil. Pořídil už dojicí techniku, v běhu je nákup dojnic z Dánska.

Středoškoláci a učni už nyní vyrábějí kozí sýry, které také prodávají. "Máme tam kozy, ovce, veškeré domácí zvířectvo a dvě krávy," uvedla Bartošová. Kraj pořídí 20 menších dojnic mléčného plemena Jersey, které se žáci nebudou bát obsluhovat. Tvaroh a sýry budou prodávat ze dvora, na farmářských trzích a v obchodech.

Krajský školní statek v Horšovském Týně má rozlohu přes 500 hektarů. Jde o historickou oboru, kde většinově hospodaří nájemce Agro Staňkov a asi na 20 hektarech žáci s mistry. Vykonávají tam veškeré činnosti, od osevních plánů, orby, setí a sklizně po provoz vlastního penzionu včetně kuchyně a restaurace. "Děti tam pracují i v létě na dobrovolných brigádách," řekla Bartošová. Škola s více než 200 žáky a vlastním internátem letos otevřela nový obor farmář, který se hned naplnil 15 žáky a zájem se má zvyšovat. "Letos se ale nepodařilo naplnit čtyřletý maturitní obor agropodnikání, asi z obavy před povinnou maturitou z matematiky," uvedla. Kraj chce, aby její forma byla variantní podle oborů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, chov, školy, stavby, správa, střední, Plzeňský, Plzeňský kraj, sýr, konírna, Ivana Bartošová, Horšovský Týn, Střední odborné učiliště, okres Domažlice, Dánsko, AGRO Staňkov a.s., tvaroh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj postaví v učilišti stáj s výrobou sýrů a tvarohu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.