Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové školní pomůcky nejsou levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomůže sbírka

Nástup do školy je pro rodiče prvňáčků velká událost. Bohužel jsou mezi námi rodiny, které si nové pomůcky nemohou dovolit. Vybavení pro jednoho školáka vyjde kolem dvou tisíc korun, což si mnoho rodin nemůže dovolit a musí spoléhat na pomoc neziskových organizací. Jednou z nich je i Ponton, který ve spolupráci s centrem Carolina Univerzity Karlovy vyhlašuje sbírku na pomůcky pro děti do škol.

„Aby to děti neodskákaly,“ tak zní název sbírky nových i starších věcí pro školáky. Kvůli nouzovému stavu a zhoršené ekonomické situaci přišlo mnoho rodin o část příjmů. Výdaje na školní pomůcky jsou však stále stejné.

„Nástup dítěte do první třídy stojí odhadem minimálně 2000 korun, a to bez běžných měsíčních výdajů za obědy a nákladů na svačiny, školní výlety a další poplatky škole. Rodina se třemi dětmi pak každý srpen a září musí najít v rodinném rozpočtu mnoho tisíc navíc,“ uvádí nezisková organizace Ponton na svých stránkách.

Pomoc potřebují hlavně děti z ekonomicky slabých rodin, jejichž rodiče na nové školní pomůcky nemají dostatek peněz. Podle odborníků pak vznikají pro děti stresové situace, kdy řeší, že jim něco chybí a musí si pomůcky půjčovat.

Přispět mohou lidé i finančně přes transparentní účet 333355555/2010

„Vztah mezi rodinou a školou je hned od počátku narušený. Frustrovaný rodič, ještě zatíženější pedagog, dítě v nepohodě. To vše může znamenat nejen špatné známky a chování, ale také ztížený přístup ke vzdělání i nízké ambice zůstat ve vzdělávání i po povinné základní škole,“ říkají pracovníci neziskovky, kteří mají s těmito dětmi dlouholeté zkušenosti.

V první vlně pandemie se jim podařilo sehnat finance na pomůcky ve výši 120 tisíc korun. Od organizace Člověk v Tísni získal Ponton 20 notebooků. Nejhorší ekonomické dopady však očekávají v září s nástupem dětí do škol.

Ve sbírce uvítají pastelky i školní batohy

Přispět může každý i drobnostmi jako jsou psací potřeby, vybavení na výtvarnou výchovu nebo školní batoh. V Plzni je sběrným místem sídlo Pontonu na adrese sady Pětatřicátníků 94/27, kam je možné přinášet školní pomůcky od pondělí do čtvrtka od 10:00 do 19:00. Více informací naleznete na webových stránkách ponton.cz.

Ponton, z.s., je nezisková organizace, která má za poslání aktivní rozvoj dětí a mladých lidí tak, aby sami uměli pozitivně ovlivňovat svůj život. Ponton poskytuje sociální nízkoprahové služby a vytváří vzdělávací programy pro děti, mládež a rodiny v těžké sociální situaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/picjumbo_com

Štítky vzdělání, škola, školní pomůcky, vybavení, prvňáček, finance, Ponton, neziskovka, Plzeň, sbírka, rodina, nezisková organizace, Univerzita Karlova, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové školní pomůcky nejsou levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomůže sbírka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.