Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Využitelnost dronů a 5G sítí pro složky IZS se bude testovat v Plzni

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start v Česku bude oproti nim opožděný. Ministerstvo pro místní rozvoj společně s ministerstvem průmyslu a obchodu se rozhodla převést 5G do praxe prostřednictvím společného projektu Podpora 5G sítí v oblasti Smart Cities. Díky němu se stane pětice měst Plzeň, Bílina, Karlovy Vary, Jeseník a Ústí nad Labem prvními chytrými městy v Česku.

Každé z měst přichází do projektu s různým zaměřením v oblasti Smart Cities. V Bílině pomohou sítě nové generace zlepšit bezpečnost obyvatel tak, že posílí přenosové kapacity a funkčně pozvedne městský kamerový systém. V Jeseníku chtějí modernizovat Vlastivědné muzeum a využít nové technologie ve sportu. Karlovy Vary budou provozovat digitálního průvodce pro turisty. Regionální datovou platformu sdružující všechny oborové domény a informace týkající se projektu 5G aplikací či testování autonomních dopravních prostředků plánují v Ústí na Labem.

V Plzni budou odborníci pracující s drony testovat lety za hranicí viditelnosti, streaming pro krizové řízení a edge computing. Smyslem projektů v této oblasti je otestovat využitelnost dronů a 5G sítí pro složky integrovaného záchranného systému. „Plzeň je ukázkovým městem, které se snaží pomocí moderních technologií usnadnit životy obyvatel, rozvíjí podnikání a podporuje potenciál mladé generace,“ uvedla Marie Zezůlková, ředitelka odboru regionální politiky ministerstva pro místní rozvoj.

„Zapojení do projektu testování 5G sítí umožní mnohem širší využití technologií a vysokou akceleraci inovačního ekosystému regionu.  Díky tomu se tak otevírají dveře vzniku nových start upů a příležitostem pro mladé talentované lidi z Plzeňska,“ řekl radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO). 

Plzeň se stala jako druhé město v České republice součástí aplikace Záchranka, pomocí které mohou obyvatelé nahlašovat různé úrazy, nehody, ale i dostávat varovná hlášení o závažných událostech, jako jsou povodně, požáry velkého rozsahu, chemické havárie, znečistění pitné vody. Jako jedno z mála měst má i svého chatbota, který pomáhá občanům v komunikaci a vyřizování jejich záležitostí na webových stránkách města.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky 5G síť, Smart Cities, technologie, drony, Plzeň, Česko, dron, projekt, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jeseník, Bílina, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Využitelnost dronů a 5G sítí pro složky IZS se bude testovat v Plzni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.