Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Studenti navrhli vychytávku pro dětské protézy, díky ní se malí sportovci budou moci držet řídítek na kolech

Chytrý adaptér na protézu ruky malých dětí i pracoviště pro testování dílů do vesmíru. To jsou projekty studentských týmů ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), které vznikly v rámci 20. ročníku mezinárodního projektu DESING+. Ten má za cíl propagovat strojírenství a průmyslový design.

Studenti v rámci projektu pracují pod vedením profesionálů z průmyslové praxe, přičemž témata i zapojené firmy se každoročně obměňují. Tentokrát budoucí konstruktéři a designéři spolupracovali s firmou Otto Bock ze Zruče u Plzně. Tato společnost se zaměřuje na výrobu ortopedické protetiky.

Studenti dostali za úkol připravit návrh a konstrukci speciálního chytrého adaptéru na protézu dětské horní končetinu, kterou bude možné používat při sportování. „Chtěli jsme, aby náš design byl jednoduše a rychle vytisknutelný na 3D tiskárně, aby byl levný, umožňoval rotaci 360 stupňů a při tom dokázal pevně držet například řídítka u kola,” vysvětluje Jakub Starec z Fakulty strojní, který měl ve svém týmu na starost konstrukční řešení.

Výrobek by měl sloužit dětem, které se narodily bez kompletních horních končetin. Díky jednoduchému řešení by mohly bezpečně jezdit na odrážedlech a malých kolech. Malou ručičku je totiž možné snadno napolohovat a utáhnout. „Jde o koncovou část a jednoduchý mechanismus na otáčení okolo osy. Dítě při jízdě nemusí otáčet protézou a deformovat si tělo. Chceme na projektu s firmou pokračovat," doplnila studentka strojní fakulty Barbora Kopová.

Plzeňská firma vyrábí vybavení pro Evropskou kosmickou agenturu, komora simuluje vesmírné prostředí

Prestižní zakázku od Evropské kosmické agentury (ESA) získala plzeňská firma STREICHER, která se specializuje na vývoj a výrobu vakuových zařízení. Agentuře do jejích laboratoří dodá během dubna speciální komoru pro simulaci vesmírného prostředí....

Druhým partnerem projektu byla letos plzeňská firma STREICHER, která se specializuje na vývoj a výrobu vakuových zařízení. V tomto případ měli studenti za úkol vytvořit kompletní konstrukční a designérský návrh pracoviště pro testování dílů pro provoz ve vesmíru. Pracoviště má zahrnovat modulární vakuovou komoru pro simulaci vesmírného prostoru, tepelnou jednotku, vakuový systém čerpání a pracoviště na přípravu a zpracování testovaných komponent.

„Museli jsme vymyslet nejen funkční technologii, ale i to, jak by toto pracoviště mělo vizuálně vypadat. Kolegové z Fakulty zdravotnických studií se na projekt museli zaměřit i z hlediska zdraví zaměstnanců, aby pro ně pracoviště bylo zdravotně nezávadné,” prozradila manažerka studentského týmu Hedvika Pavelková z Fakulty strojní. Stejné zadání měl i další tým, který přišel s jiným nápadem. „Chtěli jsme nahradit systém otevírání komory a navrhnout přesouvání vzorků po místnosti, přidali jsme i QR čtečku na vzorky,“ doplnil vedoucí skupiny Adam Kič z téže fakulty.

Projekt DESING+ se letos konal už po dvacáté. V závěru prezentovali studenti svá témata v angličtině. „Cílem projektu je přimět studenty myslet i nad rámec vlastních oborů a naučit se spolupracovat s jinými profesemi, což je naprostá nezbytnost pro jejich budoucí praxi," dodala mluvčí ZČU Andrea Čandová.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky DESING+, ZČU, Západočeská univerzita, protetika, vychytávky, studentský projekt, Fakulta strojní, umělá končetina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti navrhli vychytávku pro dětské protézy, díky ní se malí sportovci budou moci držet řídítek na kolech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.