Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňská firma vyrábí vybavení pro Evropskou kosmickou agenturu, komora simuluje vesmírné prostředí

Prestižní zakázku od Evropské kosmické agentury (ESA) získala plzeňská firma STREICHER, která se specializuje na vývoj a výrobu vakuových zařízení. Agentuře do jejích laboratoří dodá během dubna speciální komoru pro simulaci vesmírného prostředí. Ve stejném měsíci pak předá další, výrazně větší komoru do mezinárodního laserového výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech.

„Vesmírný průmysl je jedna z oblastí, pro kterou jsou naše vakuová zařízení určena. Možnosti pracovat pro mezinárodní agenturu ESA si proto velmi vážíme. Jedná se o první projekt, s nímž nás ESA oslovila,“ říká jednatel strojírenské divize STREICHER Plzeň Jiří Lopata.

Jedná se o komoru, ve které výzkumníci budou moci provádět testování a screening dílů určených do satelitů, třeba na vliv kosmického prostředí na dané materiály. Komora má tvar šestiúhelníku o průměru 43 centimetrů a výškou 35 centimetrů.

„Ačkoliv komory obvykle vyrábíme jako svařované sestavy, tato vznikla vzhledem k požadované malé velikosti obrobením z jednoho kusu nerezové oceli,“ upozorňuje vedoucí oddělení konstrukce Emil Černý. „Na dně komory je umístěn takzvaný breadboard. Ten je vyroben z hliníku a připojen na chlazení. Díky systému kanálků, jimiž je protkán, zajišťuje pomocí tekutého dusíku chlazení komory až do -180°C. Zároveň jsme integrovali elektrické topnice schopné vypékání komory až do teploty 200°C,“ popisuje Černý.

Důvodem je, že díly pro vesmírná tělesa odolávají výrazným výkyvům teplot. Udržování homogenní teploty uvnitř komory zajišťují radiační štíty z nerezu, které zabraňují tomu, aby komora teplo pohlcovala a odváděla ho ven.

Práce probíhají v naprosto čistém prostředí

Kvůli požadované čistotě prošla komora nejprve mechanickým a následně elektrolytickým leštěním. Montáž součástí se dělá ve velmi čistých prostorách firmy, které splňují požadavky nejpřísnějších norem, které specifikují třídy čistoty ovzduší z hlediska koncentrace částic a také kontaminace chemickými látkami, hlavně pak uhlovodíky.

V dubnu vyexpeduje Streicher také násobně větší napařovací vakuovou komoru ELIAS pro laserové výzkumné centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech pro tamní evropské konsorcium ERIC. Komora z nerezové oceli váží 12 tun a je určena na napařování tenkých vrstev na velké optické prvky vysoce intenzivních laserů. „Komoru jsme vyvíjeli s americkou firmou, která do ní dodala hlavní část technologií pro napařování ultratenkých vrstev, a s centrem ELI Beamlines, jež bude komoru používat," řekl Černý.

Objem komory činí 15 metrů krychlových. Uvnitř je ochranný štít z nerezových plechů, který chrání stěny při povlakování. Díky chladicímu kanálu je tam udržována konstantní teplota několika set stupňů Celsia.

Více než 30 let fungující STREICHER s. r.o. Plzeň je členem stejnojmenné nadnárodní skupiny se sídlem v Deggendorfu, která zaměstnává 4500 lidí. Kromě strojírenské divize s vlastním vývojem má ve Štěnovicích ještě 100 lidí ve stavební divizi. Od roku 1994 zajišťuje Streicher praktickou výuku žáků a studentů učilišť, středních a vysokých technických škol.

Ohodnoť článek

Foto Šárka Stará

Štítky ESA, Evropská kosmická agentura, vesmírný průmysl, potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl, STREICHER, průmysl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská firma vyrábí vybavení pro Evropskou kosmickou agenturu, komora simuluje vesmírné prostředí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.