Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Západočeská univerzita chce přilákat studenty na nové obory zaměřené třeba na umělou inteligenci

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) chce do tří let zvýšit počet studentů z 12 000 minimálně na 14 000, zejména technických oborů. Zahájila náborovou kampaň ZČU - magnet na mozky, která má přilákat mladé nadané lidi ze západu Čech i okolních krajů. Přizpůsobuje studijní programy trendům a poptávce mladých a chystá nové obory, hlavně se zaměřením na umělou inteligenci, moderní energetiku a dopravu.

Kampaň, zejména na sociálních sítích, bude dlouhodobou aktivitou školy a zesílí třeba v době před podáváním přihlášek. „Chceme ukázat programy, které jsou na naší univerzitě jedinečné a kterými pouze nezrcadlíme nabídku pražských vysokých škol. A také naši kvalitu a exkluzivitu, že jsme jako jedni z mála součástí evropské aliance univerzit," vyzdvihuje rektor Miroslav Lávička. ZČU, která propojuje vědu a výuku, chce více propagovat renomované osobnosti, které v Plzni působí a garantují studijní programy.

„Plzeňský kraj s ohledem na demografii a na to, co se tady vyrábí, tak bez přílivu studujících nejen z regionu, nemůže dlouhodobě obstát," řekl prorektor Jan Váně. Kampaň chce podle něj ukázat, co může ZČU regionu, ale i světu přinést.

Speciální detektory střelby a výkřiků hlídají bezpečnost na Západočeské univerzitě v Plzni

Areál kampusu plzeňské univerzity na Borech hlídají speciální detektory. O jejich pořízení vedení školy rozhodlo ještě před loňskou tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde po útoku střelce přišlo o život 14 lidí. Nyní v...

 

„Všechny univerzity v republice bojují o studenty technických oborů, kteří nejsou. Snažíme se otevírat zajímavé programy. Umělá inteligence, energetika a doprava jsou směry, bez nichž nelze do budoucna existovat. Snažíme se orientovat do těchto oblastí," doplnil prorektor Jiří Hammerbauer. Umělá inteligence je podle něj pro mladou generaci zajímavá, v energetice je obrovský potenciál, stejně jako v průmyslové a spotřební elektronice a v dopravních systémech, které se prolínají s energetikou.

„Demografie nám teď jde na dobu několika let trochu vstříc, a nesmíme příležitost promarnit. Potřebujeme, aby uchazeči o studium neodcházeli jinam," uvedl rektor. Pro lákání nových techniků dělá podle něj ZČU maximum v propagaci oborů a představování školy i města jako dobrého místa pro studium. Podle něj navíc ubytování na kolejích a stravování v menze patří ve srovnání s jinými regiony mezi velmi levné.

Vědci z univerzity se obávají, zda otřesy při stavbě bazénu neovlivní citlivé přístroje během jejich výzkumu

Vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) na Borech postaví město bazén a víceúčelovou sportovní halu. Obě stavby na městských pozemcích jsou plánovány v okolí fakulty aplikovaných věd (FAV) a výzkumného centra Nové technologie pro...

 

„Snažíme se povzbudit zájem a ukazovat naše studijní programy už na základní škole, zaměřovat se pouze na střední školy už je pozdě," konstatoval Lávička. Příkladem jsou letní školy techniky, jichž se o prázdninách účastní stovky dětí.

ZČU musí podle rektora spolupracovat s podniky, zvýšení počtů studentů bez firem nepůjde. „Musí nám v tom pomoci, ať už se to týká praxí, propagace, finančních příspěvků. A prezident Hospodářské komory nám v tom minulý týden přislíbil pomoc," prozradil.

K podpoře studia techniky pomáhá i společenská situace. „Pokud se dnes hovoří o tom, že se dostaví Dukovany (jaderná elektrárna), tak podle zkušeností z Temelína tohle vzedmulo zájem o speciální studijní programy a obory. Očekáváme, že k tomu také dojde," řekl rektor. Podle prognóz by v oboru jaderné energetiky mělo chybět do deseti let 10 000 pracovníků.

Zahraniční studenti jsou také cestou a ZČU se je snaží nalákat. Ale nevýhodou je konkurence některých okolních zemí, které nabízejí studijní programy v angličtině zdarma, kdežto v ČR jsou placené.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, Západočeská univerzita, Miroslav Lávička, nové obory, umělá inteligence, doprava, energetika, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita chce přilákat studenty na nové obory zaměřené třeba na umělou inteligenci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.