Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oblíbené procházky s archeology seznámí zájemce s tajemstvím hradu Věžka

Milovníci historie se také letos dočkali oblíbené akce, kdy mohou spolu s odborníky vyrazit na hrady, tvrze či mohyly. Po zajímavých lokalitách je provedou archeologové, kteří zájemce zasvětí do tajů své práce. V Plzeňském kraji si mohou lidé vybrat hned z osmi zajímavých lokalit jako je Rabštejn nad Střelou, přírodní rezervace Krašov nebo například hrad Věžka, o němž plzeňští historici nedávno natočili krátký dokument.

Rabštejn nad Střelou, přírodní rezervace Krašov, archeoskanzen v areálu plzeňské zoo, Válečná krajina Holýšovska, Mohylové pohřebiště Čelákovy, Mladotice: Podzemní velitelství z období studené války, hrad Roupov nebo hrad Věžka. To jsou všechno lokality, po kterých zájemce až do konce srpna provedou archeologové a seznámí je nejen s historií lokality, ale také s výzkumy a tajemstvími, jež tam odhalili.

Odhalená tajemství hradu Věžka

Letošním hlavním tahákem je bezesporu zřícenina nevelkého šlechtického hradu Věžka. Jeho pozůstatky se nachází nad řekou Berounkou severně od Plzně. Podle odborníků skvěle odráží vývoj šlechtických sídel.

„Jelikož hrad nebyl v novověku přestavován, dochované zdivo umožňuje rozpoznat původní středověký rozsah hradu. Hrad se připomíná poprvé v roce 1351, kdy jej vlastnil Racek ze Švamberka, jeho existence je však mnohem starší.  Hradní návrší bylo osídleno již v době neolitu, v době halštatské zde bylo i opevněné hradiště a samotný hrad stál již ve 13. století. V 15. století byl hrad dobýván a o století později se uvádí již jako pustý,“ přibližují pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ).

Pozůstatky kolem hradu Věžka jsou opředené řadou tajemství, odpovědět se na ně snaží krátký dokument

Archeologové z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) během nedávného výzkumu prozkoumávali pozůstatky v okolí hradu nacházejícího se nad řekou Berounkou severně od Plzně. Se svými výsledky chtějí seznámit i širokou veřejnost. K...

V 60. letech 20. století byla Věžka zcela odkryta členy historického kroužku, čímž došlo k odhalení a ohrožení do té doby v sutinách ukrytého středověkého zdiva. Archeologická procházka navštíví kromě vlastní zříceniny i místo údajného středověkého přívozu, původně gotický kostel v podhradí a místo takvaného obléhacího tábora, kde v současnosti provádí archeologický výzkum NPÚ v Plzni. K hradu Věžka se váže i řada pověstí se kterými zájemce seznámí plzeňský archeolog Filip Kasl.

Prozkoumávat hrad Věžka budete moci v pátek 28.7 od 10:00. Sraz je u hřbitova v Druztové. Vyrazit ale můžete i na další lokality. Procházky jsou zdarma, nutná je však rezervace termínu na webových stránkách archeologickeleto.cz. Volná místa jsou u všech vyjmenovaných lokalit kromě hradu Roupov a bývalého vojenského areálu kasáren v Mladoticích, kde jsou termíny již zabrány.

Ohodnoť článek

Foto Národní památkový ústav

Štítky archeologické léto, komentované prohlídky, procházky s archeology, hrad Věžka, vojenské opevnění, zřícenina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené procházky s archeology seznámí zájemce s tajemstvím hradu Věžka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.