Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská fakulta filozofická se zapojí k protestním akcím, aby upozornila na podfinancování vysokého školství

Symbolicky v Den učitelů se dnes na řadě míst v Česku konají protestní akce nazvané Hodina pravdy. Cílem je upozornit na podfinancování veřejných vysokých škol a nedůstojné platové podmínky vyučujících na humanitních a společenskovědních oborech. Do akce se dnes zapojí také Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

„S plnou vážností vnímáme obavy a nespokojenost zaměstnankyň a zaměstnanců humanitních a společenskovědních fakult. Je potřeba upozornit, že současná situace je přímým důsledkem dlouhodobého podfinancování celého sektoru vysokých škol. Například mezi roky 2010 a 2021 klesl v kapitole financí ministerstva školství podíl vysokých škol z 18 procent na 12 procent. Řešení určitě nepřinese změna systému financování uvnitř vysokých škol, ale jedině změna financování z úrovně státu,“ konstatoval nový rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička.

Děkan Fakulty filozofické ZČU David Šanc považuje za nepřijatelné, že vyučující na pozici odborných asistentů nebo docenti dostávají podstatně nižší mzdu než učitelé v regionálním školství. Společně s kolegy i studenty se proto dnes od 12 do 14 hodin sejdou na veřejné debatě v univerzitní kavárně Družba.

Nové vedení Západočeské univerzity v Plzni by chtělo navýšit počet českých i zahraničních studentů

Za čtyři roky by se mohl počet studentů na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) zvýšit na 13 500 tisíce. Podle nového rektora Miroslava Lávičky je mezi českými i bavorskými firmami velká poptávka po absolventech technických oborů. Univerzita chce...

 

„Na naší fakultě se k akci připojíme v nejlepším duchu humanitního vzdělávání. Budeme dále zajišťovat výuku pro naše studenty a studentky, se kterými budeme o situaci filozofických fakult diskutovat. Zároveň se sejde akademická obec fakulty. Chceme tím podpořit dialog o nejpalčivějších problémech současné situace filozofických fakult mezi akademiky a studenty. Podle svého uvážení se následně někteří z našich akademiků a studentů zúčastní protestních akcí v Praze,” upřesňuje Šanc.

Iniciativu Hodina pravdy, která vznikla na podporu filozofických fakult, tvoří vyučující a studující humanitních a společenských oborů. „Součástí pražského pochodu za lepší platové ohodnocení na humanitních fakultách bude také symbolické dovalení obřího balvanu, který má symbolizovat neúnavnou práci mnoha generací humanitních vědců a pedagogů na rozvoji myšlení, kultury, demokracie a společenské soudržnosti,“ dodala k akci mluvčí ZČU Šárka Stará.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) už dříve označil financování vysokých škol za dlouhodobě zanedbané. O zvýšení rozpočtu a odměňování pedagogů dnes bude jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Zítra by pak na výjezdním zasedání v Jeseníku mohla záležitost projednat vláda. Podle dokumentu, který minulý týden získala Česká tisková kancelář, by se mohl v letošním roce rozpočet univerzit na odměňování pedagogů mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakulta filozofická ZČU

Štítky hodina pravdy, fakulta filozofická zču, západočeská univerzita, platy učitelů, vysoké školství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská fakulta filozofická se zapojí k protestním akcím, aby upozornila na podfinancování vysokého školství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.