Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové vedení Západočeské univerzity v Plzni by chtělo navýšit počet českých i zahraničních studentů

Za čtyři roky by se mohl počet studentů na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) zvýšit na 13 500 tisíce. Podle nového rektora Miroslava Lávičky je mezi českými i bavorskými firmami velká poptávka po absolventech technických oborů. Univerzita chce budoucí studenty oslovit zajímavými studijními a výzkumnými formami. Posílit chce také své aktivity v mezinárodních projektech.

„Měli bychom využít stoupající demografické křivky a usilovat o to, aby se motivovaní mladí lidé rozhodovali právě pro nás.  V současné době ZČU vzdělává zhruba 11 600 studujících, máme však kapacity na výrazně větší počet,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci rektor Miroslav Lávička.

Univerzita chce také více spolupracovat s městem a krajem, aby společně oslovili případné zájemce o studium. „Musí říct, jestli tady chtějí mít víc firem, které v regionu zakotví a jenom jím neprojdou. My víme, jak zajistit vzdělávací a badatelský potenciál, ale potřebujeme i tu ekonomickou oporu, například podporu témat, které univerzita řeší, ubytovací kapacity města a další," uvedl prorektor Jan Váně. Vedení školy s městem a krajem připraví vize podoby ZČU v roce 2050. „Nechceme řešit jenom problémy, ale budeme přicházet aktivně s aktuálními tématy," řekl rektor. Uvedl například proměny klimatu, restrukturalizaci zdrojů, změny v energetice a technologiích.

Nové vedení vysoké školy s devíti fakultami, dvěma ústavy a čtyřmi výzkumnými centry chce také zvýšit počet zahraničních studentů, učitelů i vědců z ciziny, ale i z ČR, kteří nabrali zahraniční zkušenosti. „Na můj vkus jsou ty počty malé, rádi bychom je zdvojnásobili," podotkl Lávička. Na ZČU je teď včetně Ukrajinců 700 až 800 zahraničních studentů, další chce přilákat unikátními studijními programy v angličtině, které pro ně budou levnější než v jejich domovských zemích. Zahraničních vyučujících je na ZČU zhruba 130 z 2000 zaměstnanců.

Univerzita pomáhá i sousednímu kraji

S karlovarským hejtmanstvím ZČU spolupracuje na transformaci strukturálně postiženého regionu a na zvýšení vzdělanosti jeho obyvatel. Karlovarský kraj nemá jako jediný v ČR vlastní vysokou školu, ZČU tam má pobočky ekonomické a pedagogické fakulty v Chebu. „Sousedství s Bavorskem a Saskem je pro transformaci vynikajícím předpokladem," myslí si Lávička. Karlovarský kraj a ZČU teď čekají, zda vláda a ministerstvo školství schválí stabilní a dlouhodobé financování vysokoškolského vzdělávání mimo základní příspěvek pro vysoké školy. Peníze by sloužily na programy, které budou pro kraj akreditovány. Slíbili jsme karlovarskému hejtmanovi, že tam zvýšíme počty studentů, dodal.

Lávička chce zároveň využít členství ZČU v evropské univerzitní alianci EUPeace. Jedná se o iniciativu devíti evropských univerzit, která se uchází o grant Evropské komise. Pokud projekt získá podporu, bude to pro ZČU znamenat nejen začlenění do evropských univerzitních struktur, ale také šanci podílet se na projektech vypisovaných speciálně pro evropské univerzitní aliance. Studentům se tak naskytnou možnosti podílet se na společných aktivitách s jinými úspěšnými evropskými univerzitami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vedení Západočeské univerzity v Plzni by chtělo navýšit počet českých i zahraničních studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.