Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový kampus Lékařské fakulty v Plzni za 2,4 miliardy se pyšní moderním zázemí a špičkovými technologiemi

Zbrusu nový kampus Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni se dočkal slavnostního otevření. Dosud byla výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících objektů ve městě. Nyní je vše pohromadě v nově vybudovaném areálu v aleji Svobody v těsném sousedství fakultní nemocnice na Lochotíně. Stavba unikátního areálu trvala deset let a celkem vyšla na 2,36 miliardy korun.

Budoucí doktoři poprvé usedli do poslucháren nové budovy lékařské fakulty za 1,84 miliardy korun

Studentům Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni začala sloužit zbrusu nová univerzitní budova za 1,84 miliardy korun. Dosud byla výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících objektů v centru města. Nyní je vše pohromadě v...

 

„Lékařská fakulta v Plzni je dynamicky rozvíjející se fakultou, která ušla za uplynulých 10 let dlouhou cestu plnou skvělých výsledků – nejen výstavbou nového kampusu, ale mnoha mezinárodně viditelnými úspěchy na poli vědecké práce, které zkvalitňují péči o nemocné,“ zhodnotila rozvoj fakulty rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Slavnostního otevření se účastnil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj přiláká nové a moderní zázemí další studenty.

V nové sedmipodlažní budově s celkovou plochou 30 000 metrů čtverečních je devět výukových ústavů. Studenti tam najdou také odbornou knihovnu, odpočívárnu, šatny kolárnu a samozřejmě posluchárny a seminární místnosti. „V budově se nachází menza s kavárnou, při dobrém počasí je možno vyjít na terasy či pobytovou střechu, v podzemí je dvoupatrová garáž,“ doplnila mluvčí fakulty Barbora Černíková.

To hlavní se ukrývá v simulačním centru, kde studenti nacvičují reálné zákroky na figurínách. K dispozici mají základní simulátory pro nácvik nepřímé srdeční masáže a umělého dýchání i velmi pokročilé přístroje, kde si vyzkouší zákroky z intenzivní a urgentní medicíny.

Univerzitní medicínské centrum získalo v roce 2014 pět teoretických ústavů a výzkumné Biomedicínské centrum. Celková investice na stavbu i vybavení budovy vyšla na 462 milionů korun. V dalších dvou letech se areál rozrostl o posluchárny pro 200 lidí za dalších 54 milionů. „Právě dokončená druhá etapa si vyžádala náklady ve výši 1,84 miliardy korun. Z toho zhruba 309 milionu připadlo na vybavení,“ dodala Černíková.

Lékařská fakulta v Plzni, jediný zástupce Univerzity Karlovy v západočeském regionu, přijímá každým rokem ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné a 50 na zubní lékařství v českých programech, v anglických programech pak kolem 90 na všeobecné lékařství a 10 na zubní lékařství. Celkově zde ve všech ročnících studuje více než 2000 budoucích lékařů a také na 200 studentů v postgraduálních programech.

Ohodnoť článek

Foto Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni

Štítky lékařská fakulta, studium, vzdělání, FN Plzeň, medici, nový kampus, Univerzitní medicínské centrum, Plzeň, Univerzita Karlova, Lochotín, Milena Králíčková, Vlastimil Válek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový kampus Lékařské fakulty v Plzni za 2,4 miliardy se pyšní moderním zázemí a špičkovými technologiemi  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.