Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budoucí doktoři poprvé usedli do poslucháren nové budovy lékařské fakulty za 1,84 miliardy korun

Studentům Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni začala sloužit zbrusu nová univerzitní budova za 1,84 miliardy korun. Dosud byla výuka budoucích lékařů roztroušená do několika nevyhovujících objektů v centru města. Nyní je vše pohromadě v nově vybudovaném kampusu v aleji Svobody v těsném sousedství Fakultní nemocnice Lochotín.

„Nová budova je prostor, který ohromí svou velikostí a rozlehlostí. Studentům i vyučujícím nabízí nebývalé pohodlí a moderní vymoženosti pro výuku s interaktivními prvky, společné i individuální studovny. Myslelo se i na příjemné prostředí, a tak tu máme několik květinových stěn,“ popisuje děkan Lékařské fakulty v Plzni Jindřich Fínek. Součástí komplexu je také kavárna propojená s menzou.

Se stavbou kampusu se začalo už v roce 2012, kdy započala stavba první budovy teoretických ústavů a Biomedicínského centra. Studenti tam začali docházet o dva roky později. Mezi lety 2015 až 2016 byla dokončena posluchárna. Nová budova se šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími byla zkolaudována letos v červnu. Následně se tam měla léta přesunuly zbylé ústavy, děkanát, knihovna a další podpůrná pracoviště.

„Jedinou výjimkou zůstal Ústav tělesné výchovy, který stále sídlí v prostorách studentských kolejí v Bolevecké ulici. V kampusu je počítáno s místem pro výstavbu sportovní haly, kam by se tento ústav případně přestěhoval. To je však otázkou vzdálenější budoucnosti,“ přiblížila mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Nová stavby vyšla na 1,84 milionu korun, přičemž jednu miliardu pokryla dotace z evropského operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Přes 600 milionů korun zaplatila z vlastních zdrojů univerzita. Zbylá část šla ze státního rozpočtu.

Nová budova se může pyšnit špičkovými technologiemi jako je například simulační centrum, které bude sloužit pro nácvik činnosti v urgentní a intenzivní medicíně. Další podstatnou výhodou je těsné sousedství s fakultní nemocnicí, kam studenti dochází na praktickou výuku.

Lékařská fakulta v Plzni přijímá každým rokem ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné a 50 na zubní lékařství v českých programech, v anglických programech pak kolem 90 na všeobecné lékařství a 10 na zubní lékařství. Celkově zde ve všech ročnících studuje více než 2000 budoucích lékařů a také na 200 studentů v postgraduálních programech.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni

Štítky lékařská fakulta, studium, vzdělání, FN Plzeň, medici, nový kampus, Plzeň, Univerzita Karlova, Lochotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí doktoři poprvé usedli do poslucháren nové budovy lékařské fakulty za 1,84 miliardy korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.