Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvě mláďata rysa červeného se podařilo úspěšně odchovat z plzeňské zoo. Dostala jména Daisy a Dale

Také letos se podařil odchov rysů červených v plzeňské zoo. Mláďata zatím nejsou v hlavní venkovní expozici, tam návštěvníci nyní uvidí chovného samce a jedno mládě z minulého loňského vrhu, kdy se v zoo narodili dva samci.

„Chovný pár rysů červených nás opět potěšil úspěšným odchovem dvou mláďat. Sameček a samička se narodili 14. května. Jelikož jde o čtvrtý odchov mláďat (třetí úspěšný) mláďata dostala jména začínající písmenem D, Daisy a Dale,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Dvojice mladých rysů se má čile k světu a značně přibírají na váze. „Při prvním vážení 8. června měla samička hmotnost 690 gramů a sameček 640 gramů, o pár týdnů později 28. července, samička vážila 1,92 kilogramu a sameček 1,85,“ řekl mluvčí Vobruba. Bohužel mláďata jsou zatím s matkou ve vnitřní ubikaci a je tak velmi těžké je zahlédnout. Vypuštění do výběhu zatím zoo neplánuje, nový přírůstek ošetřovatelé představili alespoň prostřednictvím fotografie.

Rysy červené chová plzeňská zoo od roku 2006. Loni v květnu se narodili dva samci. Expozici amerických rysů najdou návštěvníci při cestě do horní části areálu zahrady. Rys červený je kočkovitá šelma, která může v dospělosti vážit až 15 kilo. Přesto patří mezi nejmenší zástupce svého rodu. V Americe je tento druh považován za poměrně hojný a má jen málo přirozených nepřátel. Loví většinou zajíce, drobné hlodavce, vysokou zvěř, ale nepohrdne ani zdechlinou. Po dvouměsíční březosti samice rodí většinou dvě až čtyři mláďata.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky rys červený, odchov rysa, mláďata rysa, plzeňská zoo, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě mláďata rysa červeného se podařilo úspěšně odchovat z plzeňské zoo. Dostala jména Daisy a Dale  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.