Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podíl nezaměstnaných byl v červnu Plzeňském kraji 2,5 procenta. V nabídce úřadů práce je 23 271 míst

Velmi mírný pokles počtu uchazečů o zaměstnání evidovaly i v červnu úřady práce v Plzeňském kraji. O práci se ucházelo 10 384 osob, což bylo o 96 méně než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných zůstal na hodnotě 2,5 procenta, která byla i v květnu. Počet hlášených volných pracovních míst klesl o 1364 pozic na 23 271.

„Během června jsme nově zaevidovali 1586 osob. Do zaměstnání nastoupilo 1066 osob, což je o 252 méně než předchozí měsíc. Z evidence odešlo 1682 uchazečů, 616 jich bylo vyřazeno bez umístění. V evidenci bylo 1962 osob se zdravotním postižením. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 3672 uchazečů o zaměstnání, což je 35,4 procenta všech uchazečů vedených v evidenci,“ informoval Tomáš Moravec z krajské pobočky Úřadu práce.

Nejnižší podíl nezaměstnaných vykázal okres Plzeň-jih (1,8 %), následují Klatovy (2,1), dále Plzeň sever (2,5), Plzeň město (2,6), Tachov a Domažlice (2,9), Rokycany (3,1). Celorepublikový průměr činí (3,1), zatímco Plzeňský kraj má podíl nezaměstnaných osob (2,5).

Kraj evidoval k 30. červnu 2022 celkem 23 271 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 1364 nižší než v předchozím měsíci. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 5221 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 18 050 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

V okrese Plzeň město evidoval úřad práce v černu 3504 uchazečů o zaměstnání, což je o 18 méně než minulý měsíc. Během sledovaného měsíce se nově zaevidovalo 577 uchazečů o práci. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo na konci června celkem 1308 osob. „Zájemci měli k dispozici celkem 9209 volných pracovních míst, což je o 48 více než v minulém měsíci. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 1206 míst bez příznaku „pro cizince. Na dalších 8003 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí,“ doplnil Moravec.

Region měl v červnu pátou až šestou nejnižší nezaměstnanost ze všech 14 regionů Česka spolu Královéhradeckým krajem. Nejlépe je na tom stále Pardubický kraj, kde zůstala na 2,1 procenta. Podíl nezaměstnaných v celé ČR se snížil o desetinu bodu na 3,1 procenta, bez práce bylo 231.309 lidí.

„V červenci by měla nezaměstnanost stagnovat, možná dojde k mírnému nárůstu kvůli prvním absolventům, kteří přijdou do evidence a mohou to ovlivnit i uprchlíci," uvedl Moravec. Hromadné propouštění nenahlásila žádná firma. Tři měsíce trvající velký úbytek volných míst je dán tím, že firmy už nemají povinnost hlásit na úřadech práce volná pracovní místa k tomu, aby mohly zaměstnat Ukrajince, kteří nově nepotřebují pracovní povolení. Před válkou na Ukrajině musely firmy na úřadech hlásit volná pracovní místa k tomu, aby si Ukrajinci mohli vyřídit pracovní povolení. To se dříve vždy muselo plánovat s volným pracovním místem, které muselo být na úřadech nahlášené.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, červen, Úřad práce České republiky, pracovní místo, Plzeňský kraj, povolání, Plzeň, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, okres Plzeň-jih, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podíl nezaměstnaných byl v červnu Plzeňském kraji 2,5 procenta. V nabídce úřadů práce je 23 271 míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.