Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Loni klesl počet nových i zahajovaných bytů v Plzeňském kraji o jednotky procent

Počet nových bytů v Plzeňském kraji loni meziročně klesl o 3,7 procenta, zahajovaných staveb bytových a rodinných domů bylo meziročně méně o 6,3 procenta. V regionu vzniklo 2413 nových bytů, zahájila se stavba 2567. Čísla za loňské 1. až 4. čtvrtletí zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu v Plzni.

Z 2413 dokončených bytů tvořila 87 procent nová výstavba. Převažovaly rodinné domy, kterých ČSÚ zaznamenal za rok 1203, celkem 884 jednotek vzniklo v regionu v bytových domech. Nejvíce jich má v evidenci ČSÚ v Plzni, a to 818, meziročně ale téměř o třetinu méně. Ve třech ze sedmi okresů počty klesly, ve čtyřech naopak stouply, nejvíce, o 64 procent na Klatovsku na 299 nových bytů, z toho 133 v rodinných domcích. Nejméně bytů, 144, dokončili loni na Tachovsku, meziročně o sedm procent méně.

Z 2567 loni zahájených staveb bytů jich 85 procent tvořila nová výstavba. V rodinných domech jich začali stavbaři budovat 1543, v bytových 659. V rozestavěných bytech po dlouhé době nevede krajské město, ale okres Plzeň-sever s 728 byty, což byl mezi všemi okresy nejvyšší nárůst, a to o dvě třetiny proti roku 2020. V Plzni eviduje ČSÚ 599 zahájených staveb bytů, meziročně o zhruba polovinu méně. Ze sedmi okresů se proti roku 2020 propadly dva, ve zbylých pěti loni vzniklo víc nových bytů, nejvyšší nárůst o téměř 90 procent byl na Rokycansku.

Nejvíce bytů se dlouhodobě staví v krajském městě. Druhou pozici si drží okres Plzeň-sever, kde je nejvíce takzvaných satelitů Plzně a vzniká tam hodně zejména rodinných domů. Celkový počet hotových i zahájených bytů dohromady činil loni v Plzni 1417, na severu Plzeňska 1286.

Plzeňská radnice chce v následujících letech vybudovat stovky městských bytů, dnes jich vlastní 2655

Desítky bytů už se budují a další budou vznikat v opravených domech poblíž centra, které nakonec nebudou muset ustoupit průtahu z jihu na sever města. Magistrát také vytipoval šest ploch, kde postaví nové domy s nájemními byty. Navíc letos v září...

V celé ČR bylo loni dokončeno 34 581 nových bytů, což je o půl procenta více než předloni. "K mírnému růstu nejvíce přispěly byty vzniklé nástavbou, přístavbou nebo vestavbou k bytovým domům," řekla Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Téměř 55 procent bytů bylo v rodinných domech (18.998) a třetina v domech bytových (10.849). "Obě tyto hlavní kategorie však hlásí pokles," uvedla s tím, že meziročně byty v rodinných domech poklesly o 4,1 procenta a v bytových o 6,7 procenta.

"Počet dokončených bytových jednotek roste od roku 2014. V letech 2020 a 2021 se drží na vysokých číslech blízkých roku 2019. V posledním roce však nastal obrat v politice ČNB a úrokové sazby dosahují úrovně z roku 1999. Spolu s prudkým nárůstem cen a nedostatkem stavebních materiálů silně působí proti další výstavbě. Dá se předpokládat, že nová výstavba bude spíše klesat. Z důvodu setrvačnosti již rozestavěných projektů lze pokles předpokládat až od roku 2023," odhadl Josef Kupec, odborník na stavebnictví z poradenské společnosti KPMG.

Nejvíc nových bytů se loni dokončilo ve Středočeském kraji (6376) a Praze (5228), nejméně v nejmenším Karlovarském kraji (605).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stavba bytů, novostavby, byty, bytové domy, počet bytů, statistika, Plzeňský kraj, rodinný dům, Český statistický úřad, Plzeň, stavba, KPMG, Česká národní banka, okres Klatovy, Česko, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni klesl počet nových i zahajovaných bytů v Plzeňském kraji o jednotky procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.