Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňská radnice chce v následujících letech vybudovat stovky městských bytů, dnes jich vlastní 2655

Desítky bytů už se budují a další budou vznikat v opravených domech poblíž centra, které nakonec nebudou muset ustoupit průtahu z jihu na sever města. Magistrát také vytipoval šest ploch, kde postaví nové domy s nájemními byty. Navíc letos v září dokončí projekt Zátiší, kde bude 183 nových menších bytů.

„Máme před sebou úpravu domů ve Smetanových sadech, v ulicích Bolzanova, Thámova, Tělocvičná, Kotkova, Kalikova a Na Jíkalce, kde se budou domy rekonstruovat. Část se jich zdemoluje a na jejich místech budou domy nové, protože se jejich rekonstrukce nevyplatí," vysvětluje náměstek primátora David Šlouf (ODS). Původně jich část měla jít k zemi kvůli průtahu městem, silnici I/27 z jihu na sever. Nakonec se ale ukázalo, že dopravní řešení bude jiné, uvedl Šlouf. Na domy v Kotkově a Kalikově ulici už je letos v rozpočtu 50 milionů korun, na Smetanovy sady asi 30 milionů.

Seniorům, zdravotně postiženým i mladým rodinám budou sloužit desítky městských bytů v Zátiší

Osm domů s celkem 77 městskými byty v Zátiší budou nyní obývat lidé, kteří mají problém finančně dosáhnout na vlastní bydlení. Nové jednotky jsou určené seniorům, zdravotně postiženým, samoživitelům nebo mladým rodinám. První tři byty si už...

„A teď rekonstruujeme Korandovu ulici zhruba za 100 milionů korun, Plachého asi za 25 milionů korun a samozřejmě Zátiší," informoval náměstek. Prvních 77 bytů na Zátiší bylo postaveno a zkolaudováno loni v červnu a teď se staví v druhé etapě 106 bytů, které budou hotové v září. Toto menší sídliště nabídne bydlení zhruba pro 500 lidí, kteří získávají obtížně nájemní nebo vlastní bydlení na komerčním trhu, tedy seniorům, zdravotně postiženým, samoživitelům, rodinám pečujícím o zdravotně postižené děti i mladým rodinám jako startovací dostupné bydlení.

Město před pár lety přišlo o 500 bytů, když prodalo byty na Sylvánu, postavené v letech 2002 až 2005 se státní dotací. „Prodali jsme je v drtivé většině dosavadním nájemníkům, takže se nám nestalo, že bychom měli zvýšenou poptávku po bydlení, protože nájemníci jsou teď vlastníci. A peníze, které jsme získali, jsme vrhli do výstavby Zátiší," dodává Šlouf.

Město též vyčlenilo šest pozemků, které chce do budoucna zastavět městským nájemním bydlením. Připravují se studie. Plochy jsou na Světovaru, Zátiší, v Liticích, na pravé straně od Karlovarské u lokality Pod Záhorskem a ve dvou prolukách - Na Jíkalce a v Plachého ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky bydlení, městské byty, Plzeň, Zátiší, dům, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská radnice chce v následujících letech vybudovat stovky městských bytů, dnes jich vlastní 2655  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.