Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pět statečných občanů převzalo Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života

Mezi pěticí statečných občanů, kteří převzali Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života 2021 nechyběl hajný domažlických městských lesů Martin Semecký. Byl to právě on, kdo loni v říjnu našel uprostřed lesů poblíž Čerchova pohřešovanou osmiletou německou dívku. Do pátrání se tehdy zapojilo až 1400 pátračů, desítky speciálně vycvičených psů i vrtulníky a další technika. Dramatické okamžiky ovšem zažili i ostatní ocenění zachránci.

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) předal cenu pěti lidem, kteří zachránili čtyři lidské životy pohotovou reakcí. Kromě bronzové pamětní medaile obdrželi také finanční odměnu 10 000 Kč. „Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy stojí tváří v tvář rozhodnutí o záchraně toho nejcennějšího, co máme. Všichni, s nimiž jsem se dnes setkal, dokázali, že umí zachovat chladnou hlavu a udělat to, co považují za správné. Pohotovou reakcí tito lidé zachránili čtyři životy a za to jim patří nejen poděkování ale především můj velký obdiv. Pokud bych se sám dostal do situace zraněného nebo člověka, který bojuje o život, přeji si mít v blízkosti tak odvážné a pohotové lidi,“ konstatoval hejtman Rudolf Špoták.

Svědkem nehody motorkáře, kterého srazilo neosvětlené auto byl Václav Patrálsek. Motorkář byl po nehodě v příkopu, měl utrženou končetinu. Václav Parlásek poskytl zraněnému první pomoc včetně zásadního zaškrcení v místě zranění a zachránil mu tak život. Filip Matoušek reagoval na záchranářskou aplikaci pro dobrovolníky, která mu alokovala místo zásahu v jeho blízkosti, kde došlo ke kolapsu muže. Díky resuscitaci a použití defibrilátoru Filip Matoušek muži zachránil život.

Jiří Hlaváč byl svědkem nešťastného skoku do mělké vody, při němž došlo ke zranění páteře u mladého muže. Neváhal a vytáhl ho na břeh, kde už Jakub Peca v koordinaci s dispečinkem záchranné služby poskytl zraněnému první pomoc. Oba za tento čin získali cenu hejtmana.

Obří pátrací akce skončila dobře díky Martinu Semeckému

Hajný Martin Semecký se účastnil pátrací akce po německé dívence, která se rodičům z Berlína ztratila během výletu v lese na Čerchově. Odstartovala tak jedno z největších pátrání na území ČR za poslední roky. V hlubokém lese Julie sama přečkala v chladném říjnovém počasí dvě noci. Martin Semecký ji nalezl, když s kolegy pátrali v odlehlé části lesa, kde podle prvotních informací dívenka být neměla. Byla to ale nakonec jeho zkušenost a místní znalost, která sehrála podstatnou roli při záchraně německé školačky.

„Seděla v metr vysoké trávě, když jsme přišli, tak se postavila. Bála se. Co víc říct, když tam byla dva dny,“ popsal úspěšnou akci Martin Semecký. Děvče bylo vystrašené, unavené, ale naštěstí bez zranění, jenom si stěžovala, že má hlad a žízeň. Rozsah hledání tehdy ovlivnil i špatně přístupný terén. Jedná se o velmi obtížně prostupnou divočinu plnou houští, skal, popadaných stromů. Práci záchranářů ocenil i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. „Všechno jsme zmobilizovali, a nakonec to byla ta špetka štěstí, že holčičku našel hajný zapojený do pátrání,“ citovala ministra agentura DPA.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jindra Radová / Policie ČR + facebook

Štítky Cena hejtmana, záchrana lidského života, ztracená dívka, pátrací akce, Rudolf Špoták, les, Plzeňský kraj, Čerchov, pes, úraz, Česká pirátská strana, Joachim Herrmann, Jiří Hlaváč, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět statečných občanů převzalo Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.