Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Důkladnou očistou prochází po letech odtoková koryta boleveckých rybníků vybudovaných v 15. století

Odtoková koryta v plzeňské rekreační oblasti Bolevecké rybníky právě teď čistí tlakovou vodou pracovníci Správy veřejného statku města Plzně. Po několika letech tak dochází k důkladné očistě koryt vydlážděných žulou, která převádějí vodu z jednoho rybníka do druhého.

„Odtokové koryto Seneckého rybníka je již očištěné, na tom ze Šídlováku začínají práce dnes,“ řekl ve čtvrtek vedoucí oddělení vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar. Po vyčištění se tak voda lépe dostane z jednoho rybníka do druhého. Bolevecká rybniční soustava je vybudována na Boleveckém potoce a voda z jednoho rybníka napájí ten další na jeho toku. „Vzhledem k úbytku vody ve Velkém boleveckém rybníce v posledních letech musíme udělat vše pro to, aby voda v rybnících zůstala. Tohle je jedno z drobných opatření, které tomu může pomoci,“ vysvětlil Martin Gregar.

Vznik Bolevecké rybniční soustavy na okraji Plzně sahá hluboko do historie. Plán na její vytvoření připravovalo město Plzeň již v polovině 15. století. Předstihlo tak budování známých rybničních soustav v Polabí i v jižních Čechách. Ve středověku patřilo totiž rybníkářství a vaření piva k nejvýnosnějším odvětvím podnikání. V roce 1460 koupilo město ves Bolevec a zahájilo práce na budování hráze Velkého boleveckého rybníka. Další rybníky rychle následovaly, do konce 15. století jich Plzeň měla celkem 12. Později některé zanikly, na přelomu 17. a 18. století byly založeny další tři rybníky (Košinář, Senecký a Třemošenský).

Startuje projekt za 60 milionů korun, má vrátit vodu zpět do vysychajícího Boleváku

Už v září letošního roku by měla začít přitékat do vysychajícího Velkého Boleveckého rybníku voda z řeky Berounky. Koncem března se totiž začne stavět úpravna vody za 60 milionů korun, včetně potrubí, které pak vyčištěnou vodu z řeky přivede do...

Z technického i krajinářského hlediska představuje Bolevecká rybniční soustava unikátní pozdně gotické dílo. Rybníky původně sloužily k chovu ryb, od počátku 20. století i k rekreačnímu koupání. Nyní převažuje rekreační funkce nad tou hospodářskou.

Všech devět rybníků (Malý a Velký bolevecký rybník je jeden rybník) se rozkládá v rekreační oblasti Bolevecké rybníky, která vznikla na celkové ploše 82,88 hektarů vyhláškou města Plzně č. 33 v roce 1997. Nyní tvoří Boleveckou rybniční soustavu Šídlovský rybník, Nováček, Třemošenský rybník, Kamenný rybník, Vydymáček, Rozkopaný, Senecký rybník, Košinář a Malý a Velký bolevecký rybník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Martin Gregar

Štítky Bolevecké rybníky, Bolevák, koupání, nedostatek vody, čerpání vody, čištění, odtokové koryto, rybník, Plzeň, rybniční soustava, Velký Bolevecký rybník, Senecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důkladnou očistou prochází po letech odtoková koryta boleveckých rybníků vybudovaných v 15. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.