Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Startuje projekt za 60 milionů korun, má vrátit vodu zpět do vysychajícího Boleváku

Už v září letošního roku by měla začít přitékat do vysychajícího Velkého Boleveckého rybníku voda z řeky Berounky. Koncem března se totiž začne stavět úpravna vody za 60 milionů korun, včetně potrubí, které pak vyčištěnou vodu z řeky přivede do Boleváku. Čerpání vody, které má postupně zvednout hladinu největšího rekreačního rybníku v Plzni, přijde město ročně na 7,5 milionu korun. 

„Projekt doplnění vody do Velkého Boleveckého rybníka považuji za jednu ze svých priorit. Jsem rád, že už za několik dní začne stavba jímacího objektu na vodu z řeky Berounky a potrubí, které bude odvádět vodu k objektu čistírny odpadních vod. V areálu čistírny bude také vystavěna nová budova úpravny vody vybavená potřebnou technologií,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Součástí stavby je i položení potrubí se zajištěnou vypustí, které bude přivádět vyčištěnou vodu do rybníka. Doplňovat vodu bude možné až deset měsíců v roce v objemu až 20 litrů za vteřinu. „Pro představu to vypadá tak, že denně do Boleváku přiteče asi 250 cisteren s vodou. Na tom autě se nejlépe představí to množství vody,“ uvedl Milan Liška z firmy Stavmonty, která stavbu realizuje. Práce na stavbě úpravny potrvají přibližně šest měsíců.

Voda z Berounky by se měla čerpat do Boleváku maximálně 270 dní v roce. Je tam zohledněno i letní období, aby se v době sucha příliš nezatěžovala Berounka. Doplnit chybějící vodu v rybníku bude dlouhodobá záležitost a rozhodně to nebude za jeden rok.

Hladina Velkého boleveckého rybníka je v posledních letech pod dlouhodobým normálem. V listopadu 2020 klesla na dlouhodobé minimum asi 1,26 metru pod dlouhodobý normál, nyní je 1,05 metru pod normálem. Pokles město sleduje od roku 2015 a zejména pak od mimořádně suchého roku 2017, kdy došlo ke snížení asi o 30 centimetrů, v roce 2019 byl již 104 centimetrů a dále pokračoval. Pokles hladiny na podzim 2020 představoval maximální úbytek ve výši asi 480 000 kubických metrů. Periodu sucha je třeba vnímat ve třech aspektech, chybí voda srážková, jsou příliš teplá léta a nedostatečné zimy.

Devět měsíců může dál tryskat voda z proraženého otvoru do kanalizačního kolektoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama u plzeňského Boleváku. Zaznělo to na jednání městského zastupitelstva. Zmíněný otvor pravděpodobně...

Spolu s podzemní vodou chybí podle odhadů expertů v rybníce asi 600 000 kubických metrů vody. l když rok 2020 již nelze považovat vzhledem k množství ročních srážek za suchý, docházelo k dalšímu poklesu. Podle odborníků je evidentní, že nádrž má spojitost s hladinou podzemní vody. Ta v minulých letech klesla na velmi nízkou úroveň a v roce 2020 již nebyla saturována. Proto se město rozhodlo situaci řešit. Stávajícím zdrojem vody je kromě srážek také Bolevecký potok, který ale do rybníka aktuálně nepřivádí téměř žádnou vodu.

Město Plzeň vybíralo z několika řešení, jak doplnit chybějící vodu v Boleváku. V úvahu přicházela voda z vrtů, z čistírny odpadních vod nebo přečištěná voda z Berounky. Zastupitelé nakonec rozhodli o vybudování zařízení s technologií na jímáni a čištění vody z řeky Berounky, které bylo ekonomicky výhodnější a umožňovalo dodávat do Velkého Boleveckého rybníka dostatečné množství vody. Pro ekosystém rybníka je zásadní, aby se čistá voda zde neznečistila sloučeninami fosforu, bakteriologicky, organickými mikrokontaminanty, jako jsou zbytky léčiv, hormonální látky, dále aby se do rybníků nezavlekl račí mor prostřednictvím spór. Samotná úpravna vody bude umístěna v areálu ČOV Plzeň. Velký bolevecký rybník tak bude dostávat vodu podobného složení, jako v něm již je.

„Lze očekávat, že nejprve bude voda z Berounky sanovat podzemní vody, hladina rybníka se tak nejspíše začne zvedat až později. Markantnější by to mělo být v zimě, kdy jsou nižší teploty, a tedy i nižší odpar vody. Počítáme s tím, že zařízení, které začne na podzim pracovat, pojede naplno, než se hladina dostane na dlouhodobý normál. To může trvat i několik let," doplnil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu + Richard Beneš

Štítky Bolevecké rybníky, Bolevák, koupání, nedostatek vody, čerpání vody, úpravna vody, Berounka, rybník, Plzeň, čistírna odpadních vod, podzemní voda, Pavel Šindelář, ODS, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje projekt za 60 milionů korun, má vrátit vodu zpět do vysychajícího Boleváku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.