Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z nelegálně proraženého otvoru do kanalizace u plzeňského Boleváku může tryskat voda devět měsíců

, aktualizováno 17. září 2021, 14:31

Devět měsíců může dál tryskat voda z proraženého otvoru do kanalizačního kolektoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama u plzeňského Boleváku. Zaznělo to na jednání městského zastupitelstva. Zmíněný otvor pravděpodobně letos na jaře prorazil zatím neznámý pachatel. Vybouranou dírou do majetku města se nelegálně odvádí voda, která permanentně vyvěrá a zaplavuje sklepy i výtahové šachty zmíněných domů. Poprvé kdosi prorazil otvor do kanalizace už v roce 2018.

„Ta voda se čerpá načerno udělanou dírou do kanalizace, tak bych se chtěl zeptat technického náměstka a předsedy představenstva Vodárny Plzeň Pavla Šindeláře (ODS), jestli už se díra nějak zazdila. A pokud ne, tak jestli se ten průtok nějak měří, jestli se někomu účtuje nějaké stočné,“ tázal se na jednání zastupitelstva Petr Vileta (Piráti).  

Technický náměstek Pavel Šindelář konstatoval, že nikomu se nic neúčtuje, protože to není pitná voda z vodovodu, která by proraženým otvorem protékala do městské kanalizace. „Jedná se o podzemní vody a srážkové vody. Vlastníci jednotlivých bytů, stejně tak jak společenství vlastníků, stejně tak jako investor, který ty byty stavěl, tak všichni obdrželi dopis od Vodárny Plzeň, že vodárna je připravena tolerovat tento stav maximálně po dobu devíti měsíců,“ uvedl technický náměstek primátora.

Po uplynutí uvedené lhůty Vodárna Plzeň zásadně přistoupí k tomu, že se ten otvor zazdí. „Bude se kontrolovat to, že tam další průraz kanalizačním sběračem učiněn nebude. Představa, že tam bude stát jeden člověk v tom potrubí a bude čekat, až to někdo znovu přijde prokopat, tak to být nemůže. Ale budeme to kontrolovat často. Zejména investor má devět měsíců na to, aby tu situaci vyřešil,“ uvedl Šindelář.

Problémy začaly v roce 2018

V lednu 2018 docházelo při stavbě domů bytového komplexu Panorama na břehu Boleveckého rybníka k zatápění základové jámy, stavitelé tehdy prokopli kanalizační sběrač, aby voda pomocí čerpadel odtekla. Případem se zabývala policie, ale nepodařilo se jí vypátrat, kdo otvor prorazil. Následně vzniklo podezření, že nelegální odvod vody ze zatopených základů a později po dokončení objektů i ze sklepů, souvisí s masivním poklesem hladiny vody v plzeňském Boleváku. To ale vyloučilo vedení města.  

„Pokles hladiny Velkého Boleveckého rybníku nesouvisí s nedávnou výstavbou bytových domů na jeho břehu, i když jejich sklepy permanentně zaplavuje voda, která se musí odčerpávat. Hlavním problémem úbytku vody z Boleváku je sucho," konstatoval už dříve technický náměstek primátora.

Na základě provedených odběrů vody vytékající z opětovně proraženého otvoru v kanalizačním kolektoru se mělo zjistit, že tato voda obsahovala výrazný podíl dusičnanů. „To indikuje, že jde o vodu z polí na severním svahu Mikulky. Ta se vsáknutím do půdy a přirozeným spádem území dostala do prostoru stavby a zde po výkopu při zakládání domů začala vyvěrat. Jde o vliv hnojení. Kdyby voda z Boleváku měla infiltrovat do podzemí bytového komplexu, měla by minimální obsah dusičnanů,“ upozornil Petr Hrabák z firmy DHI.

Město připravuje projekt, kterým by se do Boleváku přiváděla voda z řeky Berounky, aby se hladina nejoblíbenějšího přírodního koupaliště opět zvýšila. Vlastníkům bytů v objektech zaplavovaných vodou by zase pomohla přečerpávací stanice, která by mohla stát na pozemku města. Odvod vody ze svých objektů musí ale na vlastní náklady do devíti měsíců vybudovat a zajistit developer.  

Bolevecký rybník prý skutečně vysychá, pokles hladiny nesouvisí s výstavbou domů na jeho břehu

Pokles hladiny Velkého Boleveckého rybníku v Plzni nesouvisí s nedávnou výstavbou bytových domů na jeho břehu, i když jejich sklepy permanentně zaplavuje voda, která se musí odčerpávat. Hlavním problémem úbytku vody z Boleváku je sucho,...

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Hart

Štítky Bolevecký rybník, stav vody, ilegální odvod vody, kanalizace, zastupitelstvo, čerpání vody Komentáře, dům, sklep, Panorama, Pavel Šindelář, VODÁRNA PLZEŇ a.s., ODS, Česká pirátská strana, Velký Bolevecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Depo

Kdyby na radnici nebyla banda neschopných ignorantů, tak by to už dávno bylo vyřešené.

Sobota, 18. září 2021, 11:36Odpovědět

Václav Malý

Je zajímavé, že voda ubyla při stavbě domů, letošní rok byl poměrně bohatý na srážky a v Boleváku nepřibyl ani cm vody. Také je trapné psát, "že někdo prorazil díru", když už dávno jasné, že díru prorazili stavebníci už při stavbě. Kdyby totéž učinil normální občan, byly by díra zazděná hned a s tučnou pokutou, tady to kryje radnice, protože jsou v tom radní zainteresovaní.

Pátek, 17. září 2021, 14:03Odpovědět

Z nelegálně proraženého otvoru do kanalizace u plzeňského Boleváku může tryskat voda devět měsíců  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.