Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Do plzeňského Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině přichází denně stovky uprchlíků

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) prošlo už za dobu jeho existence od 1. března celkem 4 226 osob. Jen ve středu to bylo 721 osob., což byl denní rekord Počítá se od půlnoci za celých 24 hodin. Nonstop může fungujícím centrem projít až 800 lidí za 24 hodin. Ubytování získalo včera přes KAPCU 61 uprchlíků z Ukrajiny.

Plzeňský kraj má po Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji nejvíce uprchlíků z Ukrajiny, Kraj je připraven, že centrum bude fungovat i několik měsíců. „Od začátku fungování centra se podařilo ubytovat přes KACPU, od jeho počátku pak 241 osob. I nadále je k dispozici kromě centralizovaných ubytovacích kapacit také hala Lokomotivy se stovkou míst, kam hasiči odváží zájemce o jednorázové ubytování a odpočinek po dlouhé cestě do ČR. Postupně dovybavíme dětský koutek tak, aby byl dětem dopřán klidný odpočinek a zároveň zábava na čas, který po dlouhé cestě musí v KACPU trávit,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová. Z 90 procent přijímá centrum matky s dětli. 

Centrum pomoci Ukrajině v Plzni navštívila zástupkyně amerického velvyslance v ČR Jennifer Bachusová

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) Plzni navštívila v úterý zástupkyně amerického velvyslance v Praze Chargé d´Affairs Jennifer Bachusová. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) seznámil Jennifer Bachusovou s činností centra a jeho pomocí...

Školní docházka dětí z Ukrajiny

Pro děti ve věku středního školství (15+) v současné době nabízí Plzeňský kraj možnost navštěvovat Domy dětí a mládeže, které zřizuje v Plzeňském kraji. „V DDM jsou vytvářeny adaptační skupiny. V současné době jsou žáci převážně v SVČ Radovánek v Plzni. Program je zaměřen zejména na intenzivní výuku českého jazyka. Tyto adaptační skupiny fungují také pro mladší děti ve věku ZŠ a MŠ, o jejichž začlenění se starají obce a města – zřizovatelé ZŠ a MŠ,“ dodala mluvčí kraje.

Kraj zatím vydal na provoz KACPU statisíce korun. „V pondělí jsme navýšili krizovou rezervu o čtyři miliony na pět milionů korun, abychom měli akční peníze. Zatím to není otázkou peněz, to přijde v následujících týdnech. Teď je to o lidských zdrojích a organizaci služeb," uvedl hejtman kraje Rudolf Špoták (Piráti). Před KACPU postavil v pondělí Prazdroj velký stan, v němž vybavil jídelnu, zajistil suroviny a kuchaře a rozdává Ukrajincům ve frontě jídlo zadarmo. Už dříve kvůli velkému množství čekajících a nízkým venkovním teplotám nechal Plzeňský kraj postavit dva vytápěné stany, kde se mohou čekající zahřát.

V Plzeňském kraji je podle Špotáka evidováno 15 800 Ukrajinců s dlouhodobým pobytem a 9000 Ukrajinců na tříměsíční víza. Hodně jich teď víza prodlužuje na rok, většinou v Jagellonské ulici, aby tu mohli pracovat dál.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, KACP, uprchlíci, Plzeň, Ukrajinci, Ukrajina, Plzeňský kraj, uprchlík, Rudolf Špoták, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Česko, Česká pirátská strana, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do plzeňského Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině přichází denně stovky uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.