Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Centrum pomoci Ukrajině v Plzni navštívila zástupkyně amerického velvyslance v ČR Jennifer Bachusová

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) Plzni navštívila v úterý zástupkyně amerického velvyslance v Praze Chargé d´Affairs Jennifer Bachusová. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) seznámil Jennifer Bachusovou s činností centra a jeho pomocí ukrajinským občanům postiženým válečným konfliktem. Od 1. března, kdy centrum vzniklo, jím prošlo přes 2549 osob. Toto číslo se ale stále zvyšuje.

Zástupkyně amerického velvyslance v Praze Jennifer Bachusová KACPU procházela a prohlédla si postup registrace, udělení povolení k pobytu, zajištění ubytování, stravování, základní hygienické prostředky, sociální a materiální asistenci a dopravu do ubytovacího zařízení. Jak sama Jennifer Bachusová uvedla, byla to její vůbec první návštěva takovéhoto centra pomoci v krajích. Zdůraznila, že má k Plzni specifický vztah díky osvobozování Plzně za druhé světové války. „Velmi si toho vážíme. Návrh návštěvy plzeňského KACPU jsme rádi přivítali,“ prohlásil hejtman Rudolf Špoták.

„Udělalo na mne velký dojem, jak je v centru činnost zorganizovaná. Právě proto, že je soustředěna do jednoho místa, jde vše krok za krokem a má svůj řád. To na mne skutečně udělalo největší dojem. Je vidět, že pomoc je srdeční záležitostí lidí, kteří zde pracují, pomáhají a tlumočí,“ řekla ke své dnešní návštěvě Jennifer Bachusová.

„Bavili jsme se o možnostech, budou-li mít někteří z uprchlíků rodinné vazby v Americe, zda by se za svými příbuznými mohli dostat, a jak se snaží americká ambasáda usnadnit tento proces,“ přiblížil obsah rozhovoru s Jennifer Bachusovou hejtman Rudolf Špoták. Chargé d´Affairs uvedla, že pro příslušníky ukrajinských rodin, kteří mají rodinné vazby v USA, je již připraven zjednodušený proces, jak se mohou za nimi dostat. Informace jsou k dispozici v ukrajinštině na webových stránkách velvyslanectví. Sdělila také, že je americkou vládou připraven speciální fond, v němž je na pomoc Ukrajině a pomoc regionům zasaženým migrací, tj. na pomoc humanitární, vojenskou a logistickou, soustředěno celkem 6,4 miliardy dolarů.

Plzeňský kraj na provoz a pokrytí výdajů souvisejících s migrační vlnou z Ukrajiny a provoz pomoci v jednom místě (KACPU) uvolnil pět milionů korun. Využity budou na pronájmy prostor a provoz, na zajišťování prostředků humanitární pomoci a vše, co s touto činností souvisí.

Plzeňské krajské centrum dosud registrovalo 1877 uprchlíků, čekat mohou ve vytápěných stanech

Bezmála dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny se přišlo zaregistrovat do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Kvůli velkému množství čekajících a nízkým venkovním teplotám nechal Plzeňský kraj postavit vytápěné stany, kde se mohou...

Centrem prochází denně stovky uprchlíků

Jen za poslední noc prošlo centrem 267 osob, ubytováno bylo v registrovaných kapacitách za celé období 158 osob. Stále platí, že mimo ubytovací kapacity, které jsou v centrálním registru, mají krajští hasiči v hale Lokomotivy stovku míst k nouzovému ubytování na jednu noc. Toto ubytování mohou příchozí využít, aniž by měli vízum a pojištění vyřízené, zajišťují to HZS PK na místě v KACPU.

„Snažíme se společně s Policií ČR dovybavit prostor dětského koutku, postupně přidáváme velkoformátové obrázky na zeď, promítání pohádky a také dovybavujeme drobnostmi jako boxy na hračky, papírnické potřeby atd. tak, aby jejich nutný pobyt v prostoru KACPU byl komfortní. V prostoru jsou k dispozici lehátka, dobrovolníci z řad neziskových organizací a dobrovolníků mluvících ukrajinštinou o děti pečují,“ informovala mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.  

V prostoru před KACPU i nadále přes den od 8-18 hodin fungují dobrovolníci, které zajišťuje TOTEM a registrace do jejich databáze je na stránkách Pomoc ukrajinským uprchlíkům v Plzni (dobrovolnictvi-plzenskykraj.cz). Tito dobrovolníci zajišťují roznos svačin a nápojů, které připravují na místě, případně dek a podobně. V noci zajišťují tuto činnost dobrovolní hasiči spolu s profesionály. Přesné informace o koordinaci materiální a potravinové pomoci najdou lidé na krajském webu Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz). Je třeba, aby byla pomoc koordinována a lidé nenosili oblečení a trvanlivé potraviny na místo a nezahltili tak prostor KACPU.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj / Zuzana Duzbabová

Štítky Prior, Ukrajina, uprchlíci, válka, pomoc, centrum, Plzeň, Plzeňský kraj, sbírka, KACPU, Chargé d´Affairs Jennifer Bachusová, americké velvyslanectví, Jennifer Bachus, Rudolf Špoták, Česko, Praha, Česká pirátská strana, návštěva, uprchlík, druhá světová vá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum pomoci Ukrajině v Plzni navštívila zástupkyně amerického velvyslance v ČR Jennifer Bachusová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.