Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Plzeňské krajské centrum dosud registrovalo 1877 uprchlíků, čekat mohou ve vytápěných stanech

Bezmála dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny se přišlo zaregistrovat do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Kvůli velkému množství čekajících a nízkým venkovním teplotám nechal Plzeňský kraj postavit vytápěné stany, kde se mohou čekající zahřát. Další Ukrajinci přicházeli také k pracovišti odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra v Jagelonské ulici.

„Bylo jasné, že vnitřní kapacity centra jsou omezené a ukrajinští občané budou nuceni čekat venku. Předpověď počasí bohužel není dobrá, proto jsme se obrátili na jednu soukromou firmu, která nám byla schopna bleskově poskytnout pomoc. Společně s hasiči a policií jsme vše rychle zrealizovali. Jsem rád, že se to podařilo takto rychle vyjednat a maminky s dětmi nebudou muset čekat venku na mrazu,“ zdůvodnil hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Dnes tak před centrem stály vytápěné stany, kam se mohli jít čekající ohřát a vyzvednout si teplé nápoje nebo občerstvení. Mnozí ale zůstali venku ze strachu, aby neztratili pořadí ve frontě. Jídlo, čaj a kávu jim tak do fronty nosili dobrovolníci. Teď už je fronta zastřešená stanem a i v současných nízkých teplotách se tam mohou čekající cítit lépe. Během dneška také na místě přibude další zastřešení s jídelnou.

Válečným uprchlíkům pomáhají desítky dobrovolníků, vaří jim polévku i shání materiální pomoc

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém Prioru se nepřestávají tvořit dlouhé fronty uprchlíků, kteří mají za sebou i několikadenní cestu. Neméně dramatická je situace před pracovištěm odboru azylové a migrační politiky...

Za sobotu odbavilo KACPU kolem 350 uprchlíků, v neděli od 5:00 do 17:00 jich bylo 437 a od 17:00 do dnešních 5:00 dalších 195, uvedla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. KACPU přitom kromě povolení k pobytu registruje uprchlíky i ke zdravotnímu pojištění. Pobočka pracoviště v Jagelonské naopak zdravotní pojištění nevyřizuje a zatím fungovala jen přes den. Nově by v tam měli přes noc pomáhat úředníci z hejtmanství a z magistrátu a zajistit tak navýšení kapacity při odbavování.

Z téměř 1900 Ukrajinců odbavených v krajském centru požadovalo zajištění ubytování 147, řekla Mertlová. I podle Špotáka má většina příchozích na západě Čech příbuzné nebo známé a jede za nimi, ubytování chce méně než desetina uprchlíků. Podle úřadu je v kraji k dispozici pro ubytování více než 4000 lůžek. S policií či hasiči se kraj snaží vylepšovat i prostředí v centru v prvním patře bývalého obchodního domu Prior. Děti tam mají herny, mohou si odpočinout na lehátkách. „Policie shání projektor a dětem by se tam měly pro zabavení a ukrácení čekání promítat filmy o krtečkovi," doplnila Mertlová.

Ze svého rozpočtu vyčlení kraj čtyři miliony

 „Tyto finanční prostředky jsou uvolněny na pokrytí výdajů souvisejících s migrační vlnou z Ukrajiny a na pomoc ukrajinským občanům postiženým válečným konfliktem v jednom místě, tedy KACPU. Budou využity na pronájmy prostor a provozu KACPU, na zajišťování prostředků humanitární pomoci a vše, co souvisí s touto činností,“ shrnul hejtman.

„V rámci vyhlášeného nouzového stavu bude Plzeňský kraj také žádat Ministerstvo financí ČR o 10 milionů korun pro další zajištění pomoci,“ dodal náměstek pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký (ANO).

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, dobrovolníci, uprchlík, stan, Ukrajina, Plzeňský kraj, Ministerstvo vnitra České republiky, policie, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Roman Zarzycký, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské krajské centrum dosud registrovalo 1877 uprchlíků, čekat mohou ve vytápěných stanech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.