Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Asociace strážců přírody ČR vyloučila, že by profesionální strážce přírody napadl neukázněného lyžaře

Na obranu strážce Národního parku Šumava, kterého měl 8. února surově napadnout u Jezerní hory jeden skialpinista, vystoupila Asociace strážců přírody ČR. Podle asociace je naprosto vyloučeno, že by profesionální strážce přírody fyzicky napadl neukázněného lyžaře. Skialpinista totiž pro jednu televizi později uvedl, že ho napadli dva strážci, když se pokojně procházel lesem.

Incident na Šumavě se stal poté, co dva strážci národního parku upozornili dva muže na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku a požádali je o předložení dokladů. Jeden skialpinista měl zaútočit na strážce parku lyží a kopem nohou s těžkou botou vedeným do hlavy. Oba muži utrpěli četná zranění a museli je z obtížně přístupného terénu zachránit členové Horské služby. Mezitím oba skialpinisté z místa činu zmizeli. Policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě.

„Nejvíce napadený strážce přírody národního parku Šumava je členem Asociace strážců přírody ČR a osobně ho mnoho let známe. Asociace se plně staví za jeho profesionalitu a za jeho schopnost a zkušenost slušně jednat s lidmi. Nikdy by si nedovolil zaútočit na návštěvníka přírody. To by totiž neudělal žádný strážce přírody v České republice,“ říká předseda asociace Borek Franěk.

Policie už vyslechla skialpinisty podezřelé z drsného útoku na strážce Národního parku Šumava

Policisté už vyslechli oba skialpinisty podezřelé z brutálního útoku na dva strážce Národního parku Šumava. Incident se stal v úterý u Jezerní hory poté, co strážci upozornili dva muže na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku...

„Útočník proti strážcům je nyní obviněn a hrozí mu trestní stíhání za napadení úřední osoby, kterou strážce přírody je. Aby od sebe odvrátil pozornost, celou situaci s útokem otočil a veřejně obvinil strážce přírody, že to byli oni, kdo na něj zaútočili. Místo, aby chlapsky přiznal svoji chybu, hází bláto na jiné, snaží se strážce očernit a zdiskreditovat v očích veřejnosti, vyšetřovatelů a později i soudu. Je to morálně a společensky nepřijatelné. Věříme však, že Policie ČR celou věc řádně vyšetří a pravda vyjde najevo,“ konstatoval Franěk.

„Všichni strážci přírody jsou každých pět let přezkušováni, prochází každoročně školením a jsou pravidelně poučováni, jak jednat s lidmi, dokáží své emoce udržet na uzdě. Dobře ví, že pokud by strážce zaútočil, a navíc ještě ve službě, na jinou osobu, bude mu ustanovení stráží přírody zrušeno a profesionální strážce přijde o zaměstnání, které má rád, neboť by se dopustil trestného činu,“ zdůraznil za asociaci Antonín Tůma. Podle jeho slov jsou napadení strážci přírody jsou úřední osoby s čistým morálním kreditem a vynikající pověstí a chtějí ve své práci i nadále pokračovat.

Útočník v reportáži na CNN Prima News popsal celý incident naprosto odlišně. „Napadli oni mě, jsou agresivní. Já tady žiju v míru a najednou jdu lesem a napadne mě agresivní šílený strážce,“ líčil agresor událost, která se odehrála mimo značenou stezku v chráněném území.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky napadení strážců NP Šumava, agresivní skialpinista, strážce NP Šumava, NP Šumava, zraněný strážce, Asociace strážců přírody ČR, příroda, Česko, Národní park Šumava, Jezerní hora, úřední osoba, Šumava, Antonín Tůma, Policie České republiky, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asociace strážců přírody ČR vyloučila, že by profesionální strážce přírody napadl neukázněného lyžaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.