Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lidé v Plzni vyjádřili podporu bombardované Ukrajině, na setkání přišli Češi, Ukrajinci i Rusové

Asi 200 převážně mladých lidí se v podvečer zúčastnilo setkání na plzeňském náměstí Republiky na podporu Ukrajiny. Nechyběli mezi nimi současní i bývalí studenti Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) z Ukrajiny, ale i z Ruska. Všichni společně odsoudili invazi Ruska na Ukrajinu, kde se právě teď bojuje. Organizátoři akce z neziskového sektoru vyzvali veřejnost, aby se zapojili do pomoci lidem v Ukrajině nebo těm, kteří zemi opustí. S konkrétní pomocí přišlo i vedení města Plzně.

„Vyzýváme českou veřejnost k solidaritě s obyvateli Ukrajiny, kteří žijí na území ČR, pro které situaci v jejich zemi musí být mnohem závažnější a těžší než pro nás,“ uvedla na úvod setkání jedna organizátorka za Jeden svět Plzeň. „Jsme připraveni pomáhat tam, kde bude potřeba. Zatím přesně nevíme, jak se situace vyvine, chceme deklarovat, že jsme připraveni pomoci, pokud nás město nebo kraj požádá. My všichni už teď můžeme minimálně poslat na Ukrajinu nějaké finanční prostředky,“ řekl další zástupce neziskových organizací.

„Vnímám to tak, že Putin se velmi podobá Hitlerovi a současná Evropa je hodně podobná té Evropě, která byla před začátkem 2. světové války. Putin se chová jako nacista. Prezentuje se tak, že zachraňuje svoji zem, ale to vůbec není pravda. Jsem si jistý tím, že se nezastaví jen na Ukrajině. Chce se vrátit do doby, kdy platila Varšavská smlouva a bude pokračovat v postupu dál na západ,“ konstatoval ukrajinský absolvent ZČU Andrej Chenko, který v Plzni žije osm let.

Mrazivé svědectví z ukrajinského Chersonu

„Pocházím z Chersonu, což je přístav na jihu Ukrajiny. Volali mi příbuzní, že Rusové zabrali už půlku města. Obáváme se toho, že do večera dobijí celý jih Ukrajiny. Než jsem ztratila kontakt s lidmi u nás doma, tak říkali, že není benzín, nemohou vybrat peníze z banky, obchody jsou buď plné lidí, nebo nefungují. Spousta známých mi říkala, že přišli o práci a bojí se, že už žádnou mít nebudou. Organizujeme pro ně sbírku. Mezi civilisty zatím prý není moc zraněných, ale obávám se toho, že zítra bude situace horší. Určitě by mnozí chtěli do Česka. Ale cesta není bezpečná, neví kudy by měli odjet. Válčí se všude na Ukrajině,“ řekla zase designérka Olena Pavlenko-Muziková, která žije v Česku od roku 2014.   

FOTOGALERIE: Podpora Ukrajině

Čtvrtek, 24. února 2022, 19:55

FOTOGALERIE: Podpora Ukrajině
FOTOGALERIE: Podpora Ukrajině

„Invaze je nechutná, většina obyvatel Ruska ji odsuzuje. Máme informace od našich přátel v Rusku, že v Moskvě nebo v Petrohradu jsou teď protesty, ale ve chvíli, kdy lidé vyjdou ven s ukrajinskými vlajkami nebo transparenty na podporu Ukrajiny, jsou okamžitě zatýkáni. Mladí Rusové mají na sociální síti Telegram svoji skupinu, přes kterou organizují tyto protesty a předávají si informace,“ informoval shodně Pavel a Pavlína, oba studenti ZČU z Ruska, kteří přišli s ukrajinskými vlajkami v ruce odsoudit ruskou invazi.   

Město Plzeň je připraveno poskytnout humanitární pomoc i ubytování lidem postiženým válkou na Ukrajině. „Z fondu svých městských bytů by zajistilo a dalo v nejbližších týdnech k dispozici deset bytových jednotek, pomohlo by i se zajištěním zázemí potřebným v penzionech i jiných ubytovacích kapacitách. Je také připraveno vytvořit finanční fond, z něhož by byla koordinovaně vyplácena pomoc. Předpokládá, že by do ní vložilo částku kolem pěti milionů korun,“ prohlásil na setkání David Šlouf (ODS), náměstek primátora Plzně oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem. S dalšími kroky zatím Plzeň vyčkává na instrukce či požadavky, jež by měly přijít ze strany státu, respektive ministerstva vnitra.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky podpora pro Ukrajinu, setkání, invaze na Ukrajinu, Válka na Ukrajině, Náměstí republiky, Ukrajina, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, Rusko, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Evropa, Jeden svět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Plzni vyjádřili podporu bombardované Ukrajině, na setkání přišli Češi, Ukrajinci i Rusové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.