Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská matrika poprvé po letech eviduje vyšší počet úmrtí než počet narozených dětí

Plzeňská matrika na centrálním městském obvodě loni zaznamenala meziroční nárůst počtu úmrtí o 13,6 procenta. Matrikářky jich loni zapsaly 4276, o rok dříve jich evidovaly 3764. Oproti rokům bez pandemie koronaviru, který se v Česku poprvé objevil v březnu 2020, je to o 900 úmrtí víc. Loni se narodilo i více dětí a přibylo také uzavřených sňatků. Poprvé po letech byl ale v roce 2021 počet úmrtí vyšší než počet narozených dětí.

Podle údajů matriky je parné, že už předloni počet úmrtí meziročně výrazně sloupl. První úmrtí v důsledku koronaviru potvrdili krajští hygienici 3. dubna 2020. V tomto roce zemřelo v Plzni 3764 osob, to je ve srovnání s rokem 2019, kdy tu ještě nebyl covid-19, rozdíl 419 úmrtí. Polední necovidový rok je v porovnání s tím loňským ještě propastnější – rozdíl 931 úmrtí. Čísla za loňský rok ale ještě nejsou konečná a mohu se změnit.

Naopak radostnější zprávou jsou nově narozené děti, kterých matrika loni zapsala v Plzni 4231. Toho číslo je o 97 dětí vyšší než v roce 2020. Do 77 rodin přivítali dvojčata, což je stejné číslo jako v roce 2020.

„Zajímavostí je, že za poslední dva roky se vždy narodilo více chlapců, od roku 2016 do roku 2019 se totiž poměr narozených dívek a hochů každým rokem měnil. Chlapců se v roce 2021 narodilo 2187 a dívek 2044,“ informoval místostarosta centrálního obvodu Stanislav Šec (KDU-ČSL).

U rodičů vede v případě chlapců jméno Jakub, Matyáš a Jan. Mezi dívkami přibylo nejvíce Elišek, Adélek a Terezek. „Co se méně obvyklých jmen týká, na úřadě jsme zaznamenali jména, jako Izák, Melvin Rio Rico u chlapců, u dívčích jmen pak Jitřenka, Chloé či Claire,“ doplnil starosta obvodu David Procházka (ANO).

Oproti roku 2020 vstoupilo loni do manželství o 49 párů více, tedy 641. Pořád je to ale stále méně než v letech před pandemií, kdy nepanovala omezující protiepidemická opatření. Matrika eviduje také počty registrovaných partnerství, které v minulém roce uzavřelo 15 párů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky matrika, děti, narození, úmrtí, Plzeň, covid, koronavirus, statistika, pandemie covidu-19, Česko, Stanislav Šec, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská matrika poprvé po letech eviduje vyšší počet úmrtí než počet narozených dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.