Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mokrosuky odhalí pomník slavnému rodákovi, neurologovi Vojtovi

Malá vesnička Mokrosuky nedaleko Sušice na Klatovsku odhalí o víkendu pomník svému nejslavnějšímu rodákovi - světově uznávanému dětskému neurologovi Václavu Vojtovi, který objevil reflexní metodu diagnostiky a léčby dětské mozkové obrny. Vojta se v Mokrosukách, kde žije asi 130 obyvatel, narodil 12. července 1917. Obec o víkendu slaví svatováclavskou pouť, ale také 600 let své existence. Kromě nového Vojtova pomníku také díky dotaci Plzeňského kraje rekonstruovala památník obětem první světové války, řekl starosta Zdeněk Němec.

Na odhalení pomníku přijedou z Německa, kde Vojta od své emigrace v roce 1968 žil a pracoval, jeho dva synové a dcera. V Mokrosukách prožil Vojta jen dětství, po revoluci v roce 1989 se do vesničky opět vracel, řekl starosta.

"Pomník jsem chtěl udělat především jako poděkování. Myslím si, že spíš, než jak profesor Vojta vypadal, je důležitější, co dokázal," řekl ČTK autor pomníku, klatovský sochař Václav Fiala. Ve více než dvoumetrové žulové stéle je proříznutá silueta Vojtova profilu a přenesená dětská kresba. Fiala oslovil zdravotnické zařízení v Olomouci, kde Vojtovu metodu používají u pacientů a také v ní školí fyzioterapeuty. Poprosil je, aby děti pode zadání nakreslily obrázek. "Vybral jsem obrázek od devítileté holčičky, která se narodila s obrnou a se kterou její maminka Vojtovu metodu cvičí od jejích 14 dní. Namalovala panáčka s balonkem ve tvaru srdce, na pomníku ten panáček předává balonek profesoru Vojtovi. To děvčátko je také uvedeno jako spoluautor pomníku," popsal Fiala.

Vojtova metoda reflexní lokomoce je soubor cvičení používaných k léčbě psychických a tělesných poruch u dětí i dospělých. Cílem terapie je vracet do funkce svaly, které člověk při pohybu nedokáže vědomě používat.

Podklady pro svoji metodu získal Vojta dlouhodobým pozorováním zdravých novorozenců a kojenců a srovnáváním jejich hybnosti s hybností dětí s dětskou mozkovou obrnou. Na základě těchto podrobných studií identifikoval body opory a reflexní zóny, které jsou předpokladem každého zdravého pohybu pomocí svalové činnosti. Díky tlaku na reflexní zóny lze stimulovat tělo k určitým vrozeným pohybům.

Po emigraci do západního Německa nejdříve pracoval v Kolíně nad Rýnem. Dále rozvíjel poznatky a vedl kurzy pro lékaře, fyzioterapeuty a lektory Vojtovy metody. V roce 1975 odešel do Dětského centra v Mnichově, kde pracoval do roku 1995, kdy ukončil aktivní lékařskou službu. V centru ale dál působil a přednášel. Zemřel 12. září 2000 v Mnichově v 83 letech.

Autoři | Foto rl-corpus.cz

Štítky ČR, zdraví, správa, Vojta, pietní, Klatovsko, Václav Vojta, pomník, první světová válka, Zdeněk Němec, Václav Fiala, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Sušice, Německo, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mokrosuky odhalí pomník slavnému rodákovi, neurologovi Vojtovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.