Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobřany připravují venkovní střelnici za 150 milionů

Šestitisícové Dobřany u Plzně a dálnice D5 chystají stavbu venkovní střelnice za zhruba 150 milionů korun. Má být pro všechny střelecké disciplíny, zábavní střelbu, vojáky, policisty, myslivce i držitele zbrojních průkazů. Stavba ochranných valů by měla začít na jaře příštího roku, areál by mohl stát do pěti let, řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

"Půjde o stovky metrů valů, které budou vysoké až 12 metrů a jejich základna u země bude až 50 metrů široká," řekl Bohumír Pokorný, šéftrenér Armádního střeleckého oddílu Plzeň a náčelník stadionu v Lobzích, který by se podílel s 15 kilometrů vzdáleným dobřanským areálem na pořádání evropských i světových šampionátů.

Střelnici by využívali i myslivci, jichž je v ČR kolem 7000 a držitelé zbrojních průkazů. Projekt olympijského sportoviště podpořil i šéf světové střelecké asociace. Střelnice má patřit mezi nejmodernější v Evropě.

Memorandum o přípravě stavby schválili zastupitelé Dobřan a Český olympijský výbor (ČOV) jako partner projektu, který slíbil pomoc s dotací ministerstva školství. Musí ho ještě schválit Plzeňský kraj, který podle Sobotky stavbu podporuje a měl by uhradit projekt za pět milionů korun.

"Memorandum bychom měli slavnostně podepisovat letos na podzim," uvedl. Město zahájilo kroky ke změně územního plánu, souběžně by se projektovalo. Valy se mohou stavět podle současného územního plánu. Vzniknou, i kdyby střelnice nebyla.

"Záměr je vybudovat střelnici na brokovou a kulovou střelbu, na biatlon i zábavnější IPSC, tedy sportovní dynamickou střelbu," uvedl Sobotka. Nejdelší má mít 500 metrů. Pokud se podaří převod sousedního armádního pozemku, délka by se prodloužila na 800 metrů, o což by měli zájem hlavně policejní a vojenští ostřelovači z různých zemí včetně NATO.

Areál má vzniknout na 35 hektarech nevyužitých městských pozemků mezi silnicí první třídy Plzeň - Klatovy, skládkou odpadů Vysoká a vepřínem. Nejbližší obytný dům je 2,5 km, území nemá údajně velkou přírodní hodnotu.

"Balistici a soudní znalci už se vyjádřili," řekl Štandera.

Město nemá dát na stavbu nic. Nejméně 100 milionů Kč by mělo získat od stavebních firem, které by mu platily za odpadní zeminu a recykláty, jež navezou na valy. Zájem vybudovat valy má odpadová firma Marius Pedersen, dlouhodobý partner a donátor rozpočtu města, jež na sousední skládce Vysoká připravuje linku na recyklaci stavební suti. Zemina by měla jít také z přeložky hraniční silnice na Klatovy, kterou má příští rok začít stavět státní ŘSD.

Po valech by se stavělo zázemí včetně ubytování a parkoviště. Areál má provozovat město, ročně by mu vynášel miliony korun. Informace o projektu vábí investory, například stavitele hotelu kilometr od střelnice. "Nabízel by obrovské spektrum využití, prostory pro vrcholové soutěže a velkou výhodou je, že díky bezpečnostní poloze zatím nemá odpůrce," řekl olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sportovní střelba, Dobřany, střelnice, Martin Sobotka, Plzeň, projekt, Český olympijský výbor, Bohumír Pokorný, olympijské hry, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobřany připravují venkovní střelnici za 150 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.