Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Červenými ponožkami Plzeňané upozorňují na problematiku pití alkoholu u nezletilých

Na problematiku pití alkoholu u nezletilých opět upozorňuje město Plzeň v kampani nazvané Respektuj 18! Vyvrcholí v sobotu 4. prosince takzvaným Dnem Respektuj 18! Letošní ročník podporují známé plzeňské osobnosti z řad influencerů, na problém ale může poukázat každý Plzeňan nošením speciálních „respektujících“ ponožek. Na projektu město Plzeň dlouhodobě spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem.

„Každý dospělý může být vzorem pro mladé lidi ve svém okolí a svým vlastním přístupem k alkoholu může mnohé změnit. Proto Respektuj 18! míří na dospělou populaci, především rodiče dětí a mladistvých, na hostinské a maloobchodní prodejce. Ve společnosti bohužel stále přetrvává vysoká tolerance pití alkoholu u nezletilých, plzeňská kampaň chce napomoci k tomu, aby se toto vnímání změnilo,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

„V letošním roce může podpořit cíl projektu každý Plzeňan nošením speciálních respektujících ponožek. Získá je zcela jednoduše, stačí sledovat Facebook a Instagram Plzeň.eu a u našeho originálního Mikuláše si ponožky vyzvednout. Mikuláš už v ulicích v centru Plzně chodí. Ponožky si stačí obléct, vyfotit se a fotku sdílet na sociálních sítích s hashtagem #respektuj18. Takto jednoduše je možné šířit myšlenku projektu dál,“ vysvětlila Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

„Projekt Respektuj 18! vznikl ve spolupráci města Plzně, Plzeňského Prazdroje a Centra protidrogové prevence a terapie před devíti lety. Velký přínos má především v tom, že nabízí konkrétní rady a tipy pro rodiče, jak o alkoholu s dětmi diskutovat, a provozovatelům hospod a restaurací, jak zvládat situace spojené s prodejem alkoholu nezletilým. Průzkumy jasně dokazují, že jen 9 procent dospělých jedinců zasáhne v případě, že jsou svědkem prodeje alkoholu nezletilým,“ upozornil Martin Zrzavecký (ČSSD), radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Namol opilou šestnáctiletou dívku našla na zastávce MHD její kamarádka a přivolala pomoc

Totálně opilá a v péči záchranářů skončila teprve šestnáctiletá dívka. Hlídka plzeňské městské policie objevila zhroucenou mladou slečnu pod vlivem alkoholu na zastávce MHD Plzeňka v Gerské ulici.

Podporu projektu vyjádřily známé a respektované osobnosti. „Jsme velmi rádi, že se nám v letošním roce podařilo do projektu zapojit některé plzeňské influencery, kteří nám pomohou s celou kampaní. Jsou jimi herec, choreograf a moderátor Ondřej Samec, porodní asistentka Michaela Buchta Malotinová nebo manželé Simona a Milan Polákovi. I skrze jejich příspěvky na sociálních sítích chceme oslovit mladistvé a rodiče, aby respektovali věkovou hranici 18 let pro prodej a podávání alkoholu,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Alkohol je v České republice legální psychoaktivní látkou, jejíž užívání může mít pro mladý organismus vážné následky. Kromě ztráty kontroly, zvýšené tendence riskovat a poškození centrálního nervového systému hrozí riziko rozvoje syndromu závislosti a nebezpečí vážných onemocnění nebo otrava alkoholem s fatálními důsledky.

„Děti často nevnímají alkohol jako rizikovou psychoaktivní látku, ale pouze jako nástroj zábavy. Apelujeme na rodiče, aby naučili své děti zacházet s alkoholem tak, aby neohrožovaly sebe ani ostatní. Podle průzkumů se děti často poprvé setkávají s alkoholem už před 15. rokem svého života, obvykle tomu bývá v rodině,“ dodal Petr Hrouzek, ředitel Centra protidrogové prevence a terapie, které poskytuje ucelené preventivní, poradenské a léčebné služby pro osoby ohrožené závislostí v Plzni a regionu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Respektuj 18, alkohol, pití alkoholu, mladiství, prodej alkoholu, závislost, Plzeň, ponožky, pití, Plzeňský Prazdroj, a. s., Martin Baxa, ODS, Milan Polák, Martin Zrzavecký, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenými ponožkami Plzeňané upozorňují na problematiku pití alkoholu u nezletilých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.