Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stovky lidí si nenechaly ujít rozsvícení vánočního stromu v Plzni, i když akci město oficiálně zrušilo

Na pozadí smutně potemnělých a uzavřených stánků Adventního trhu se před zraky asi 500 lidí rozsvítil dnes večer vánoční strom na plzeňském náměstí Republiky. I když město slavnostní rozsvícení stromu oficiálně zrušilo, akci si místní rozhodně nenechali ujít a náměstí přišli.

Vedení města přesunulo slavnostní rozsvícení stromu stejně jako loni do online prostředí, přenos se vysílal na sociálních sítích. O rozsvícení se postaral primátor města Martin Baxa společně s biskupem Tomášem Holubem. Přítomni byli i manželé Křížovi, kteří vzrostlou jedli obrovskou Plzni darovali. Mezi stovkami lidí na náměstí Republiky nechyběly rodiny s dětmi, překvapivě dorazilo i mnoho cizinců. Ti všichni chtěli vidět živě, jak se poprvé rozsvítí vánoční strom. Když se strom poprvé naplno rozzářil, zazněl potlesk.

„Milé Plzeňanky, milí Plzeňané, ani v tento poměrně obtížný okamžik se nevzdávejme toho vnímat adventní čas jako čas radostný a jako čas naděje. Pevně věřím, že v týdny, které teď máme před sebou, si dokážeme najít čas pro sebe a své blízké a že dokážeme vnímat onu předvánoční atmosféru jako hezkou dobu. Dovolte, abych nám všem popřál klidný adventní čas, krásné a spokojené vánoční svátky, a především pevné zdraví,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa těsně před tím, než strom v neděli 28. listopadu v 18 hodin rozsvítil.

Biskup plzeňský Tomáš Holub řekl, že vánoční strom rozsvícený na počátku adventní doby je příslibem, že přijde nádherný čas. Připomněl také příběh, který stál tomu všemu na začátku, tedy nesnadné putování Marie a Josefa do Betléma. „Věřím, že i naše putování nakonec dojde cíle, který potěší naše srdce, naši duši i naše vzájemné vztahy. Přeji vám požehnaný advent,“ popřál Tomáš Holub.

Vánoční strom je 15 metrů vysoký a září především v bílé barvě. O jeho výzdobě rozhodli na podzim sami obyvatelé Plzně, kteří v anketě vybrali, že vánoční strom bude letos ozdoben blikajícím LED řetězem, velkými i malými světelnými hvězdami, světelnou špičkou a bílými plastovými ozdobami. Plzeňským vánočním stromem je letos jedle obrovská. Tento druh má město jako vánoční strom vůbec poprvé, jedinečný je proto, že ho lidé běžně v lesích neuvidí, vysazuje se hlavně v parcích.

„Naše jedlička se nám na náměstí Republiky v Plzni moc líbí. Pořád sledujeme, co se s ní děje. Je nám samozřejmě líto, že jsme se s ní museli rozloučit, ale nedalo se nic dělat. Těší nás však, že udělala radost lidem v Plzni,“ poznamenali s úsměvem manželé Zdeňka a Jan Křížovi z obce Zahrádka v Karlovarském kraji, kteří strom Plzeňanům darovali. Jedli obrovskou zasadili před čtyřmi desítkami let. Vzrostlý strom však rostl v přílišné blízkosti jejich domu. Manželé Křížovi se po slavnostním rozsvícením vánočního stromu sešli s primátorem Martinem Baxou, který jim poděkoval.

I když je Adventní trh na náměstí Republiky na základě vládních nařízení uzavřený, zůstává i nadále v provozu vedle dětského kolotoče také nové, téměř 30 metrů vysoké ruské kolo. Někteří Plzeňané mluví o tom, že se vánoční trhy změnily na pouť. K vidění je pak na náměstí kromě několika desítek uzavřených stánků ještě velký dřevěný betlém a několik živých zvířat v dětské zoo.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Vánoční strom, vánoční ozdoby, vánoční výzdoba, Vánoce, rozsvícení vánočního stromu, jedle obrovská, vánoční stromek, Plzeň, strom, Náměstí republiky, Martin Baxa, Tomáš Holub, Jan Kříž, primátor, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí si nenechaly ujít rozsvícení vánočního stromu v Plzni, i když akci město oficiálně zrušilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.