Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak cestovat autovlakem? Z Česka můžete jet třeba do Košic nebo Tater

S půjčením auta na dovolené je spojena řada rizik. Jednou z možností, jak se zahraničním autopůjčovnám vyhnout, je vzít si do vlaku vlastní vůz a použít ho až v cizině. Cestování po železnici nabízí službu přepravy automobilu nebo motocyklu do vybraného místa určení. Z České republiky se vypravují autovlaky pouze na Slovensko na trasách Praha – Košice, Praha – Poprad-Tatry a Praha – Humenné. Autovlaky lze však využívat i jinde v Evropě.

Těm, kteří neradi řídí na delší vzdálenosti a zejména nechtějí trávit čas za volantem v noci, se nabízí varianta využití autovlaku. České dráhy tuto službu provozují pro cesty na Slovensko. „Funguje to jednoduše. S autem nebo motocyklem najedete na speciálním nádražním terminálu, podobně jako je tomu u trajektů, na upravený vagón. Vyškolený personál připevní naložený automobil k vagónu kovovými držáky. Případný motocykl si vlastními popruhy upevníte podle pokynů zaměstnanců drah. Po noci strávené v lůžkovém voze a vyložení auta z vlaku můžete odpočinutí pokračovat v jízdě svým autem až do cílové destinace,“ říká ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Zejména v letní sezóně je vhodné neotálet s koupí jízdenky. Při objednávání přepravy autovlakem musí cestující uvést své jméno, příjmení, druh vozidla, jeho SPZ, výšku, délku, šířku a další údaje. S sebou je pak potřeba mít osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz) a doklad totožnosti. Pracovníci drah sepíší při nakládce zprávu o stavu vozidla.

Před „naloděním“ jsou automobily nebo motorky ještě nafilmovány kvůli případnému poškození a pozdějším stížnostem. Řidiči musí u auta sklopit zpětná zrcátka, sundat anténu, případně vypnout alarm, aby se nevybila baterie. Motorkáři by měli mít vlastní čtyři popruhy pro připevnění motorky proti pádu či překlopení. Maximální kapacita autovlaku je třicet aut. Na jeden vagón se vejde dvanáct motorek. Na dolní plošinu mohou vozy o maximální výšce 1,55 metru, na horní do výšky dvou metrů.

Každý automobil či motocykl musí po celou dobu přepravy doprovázet nejméně jedna dospělá osoba s platným řidičským oprávněním. S jedním autem můžou kromě řidiče cestovat maximálně čtyři spolucestující. S motorkou může řidiče doprovázet pouze jeden spolucestující. Pokud má motocykl postranní vozík, takzvanou sajdkáru, její řidič může do autovlaku přibrat dva spolucestující.

V jiných částech Evropy se dá využít služba přepravy vozidla například na trase Düsseldorf – Verona, kterou nabízí firma Urlaubs-Express. Rakouské dráhy ÖBB nabízejí převoz automobilů z Düsseldorfu do Innsbrucku.

Rovněž z Paříže je možné cestovat autovlakem, a to do jižních částí země, například do Nice u Středozemního moře nebo do letoviska Biarritz u Atlantiku. Z rakouského Villachu je možné jet vlakem společně s autem nebo motorkou až do tureckého města Edirne u bulharských hranic. Vlak zajišťuje soukromý přepravce Optima Express.

Tisková zpráva | Foto ČD

Štítky autovlak, cestování, dovolená, Praha, Česko, Košice, motocykl, Evropa, Slovensko, Humenné, České dráhy, Düsseldorf, Paříž

Jak cestovat autovlakem? Z Česka můžete jet třeba do Košic nebo Tater  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.