Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

"Indiáni" z lesní ligy obnovili pro setkávání faru na Tachovsku

Liga lesní moudrosti (LLM) otevřela zrekonstruovanou faru v Michalových Horách na Tachovsku. Zbořeninu poblíž Kosího potoka, kde v létě tito "indiáni" táboří, koupila na splátky od církve a téměř 15 let ji opravovala. Otevření podpořila osobně vnučka Ernesta Thompsona Setona, ilustrátora, spisovatele a zakladatele světového woodcraftu, řekl Tomáš Sadílek z náčelnictva LLM.

"Fara se stala místem setkání dobrovolníků i místních, získala podporu okolních obcí i spolků. Velké díky patří ministerstvu školství a Místní akční skupině Český Západ," uvedl člen náčelnictva LLM Aleš Sedláček. Mohou ji využívat dětské oddíly, rodiny s dětmi a účastníci projektu Škola mimo školu k propojování vzdělávacích aktivit. Dětem nabízí biologický a geologický kurz, truhlárnu a kovárnu.

"Před 15 lety jsme hledali místo pro naši základnu k tradičnímu letnímu táboření. Na internetu jsme objevili v aukci romantickou budovu fary a rozhodli se jí vdechnout nový život," uvedl Sedláček. Liga by do obnovy nikdy nešla, kdyby tušila, jak dlouho potrvá.

LLM, která má v ČR přes 1400 členů, je nezávislá samostatná organizace sdružující chlapce i dívky, muže i ženy se zájmem o pobyt v přírodě a táboření po vzoru severoamerických indiánů. Většina činnosti se odehrává v dětských kmenech pod vedením dospělého náčelníka. V LLM jsou děti až senioři od čtyř do 94 let včetně rodin s malými dětmi.

"Unikátní je systém celoživotního vzdělávání, které slouží k všestrannému rozvoji každého woodcraftera. Jsou sepsány ve Svitku březové kůry od E.T. Setona," uvedla Kateřina Sedláčková z LLM v Michalových Horách, které podle ní mají strategickou polohu a jsou ideálním východiskem pro výlety. "V obci můžete dodnes nalézt pozůstatky původních štol, stejně jako v blízké Plané, kde je otevřeno i Hornické muzeum. Přírodní park Kosí potok je během léta domovem 'českých indiánů', žijících v týpí, ale také řady vzácných rostlin a živočichů, třeba i ledňáčka říčního," dodala.

Autoři | Foto Liga lesní moudrosti

Štítky ČR, příroda, církve, stavby, skaut, Plzeňský, okres Tachov, Ernest Thompson Seton, Liga lesní moudrosti, Kosový potok, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Český západ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Indiáni" z lesní ligy obnovili pro setkávání faru na Tachovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.