Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Labutí rodinka se pěšky odstěhovala od rušného Boleváku na řeku Berounku

Na dobrodružnou výpravu rozpálenými ulicemi plzeňské městské části Bílá Hora se vypravil labutí pár se sedmi mláďaty. Až doposud žila rodinka poklidně u Velkého Boleveckého rybníka. Po rušném víkendu, kdy se ale o pláže musela dělit se stovkami Plzeňanů se v úterý labutě rozhodly pro pěší přesun k řece Berounce, kde zřejmě chtějí znovu najít vytoužený klid. Ale nebyla to rozhodně jednoduchá cesta. Naštěstí byl po ruce ochotný doprovod.   

Na labutí rodinku odpočívající v Senecké ulici upozornili místní obyvatelé pracovníky plzeňské záchranné stanice živočichů, kteří bleskově dorazili na místo. „Když jsme přijeli, odpočívala mláďata uprostřed vozovky a měla za sebou cestu po panelech do kopce od Malého Boleveckého rybníka do ulice Nad Štolou, přes silnici 28. října do Vančurovy a Senecké,“ popsal velké labutí putování šéf stanice Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Labutí putování od Boleváku k Berounce

Středa, 23. června 2021, 09:44

FOTOGALERIE: Labutí putování od Boleváku k Berounce
FOTOGALERIE: Labutí putování od Boleváku k Berounce

Výpravu k řece jednoznačně vedla samice, dobře věděla, kam rodinu vede. „Zatímco samice chtěla zahnout k řece Berounce už Řepovou ulicí, my jsme ji tlačili až do ulice Kamenné. Byla to náročná cesta, zejména pro malá mláďata a ve hře byl i odchyt a odvoz rodiny na Berounku autem. Jenže to by nebylo tak snadné, a tak jsme spolu s místními občany labutí rodinu k vodě pouze doprovodili a nechali jít celou cestu pěšky,“ vysvětlil Makoň.

Přesuny labutí s mláďaty jsou časté a není výjimkou, že ptáci putují z jedné vodní hladiny na druhou i několik kilometrů. „Tím, jak máme většinu labutí u nás okroužkovaných, pak zjistíme, odkud a kam se kdo přesunul a kolik kdo měl mláďat. Proč ale labutí rodina odešla z Boleváku na řeku Berounku je pro nás tak trochu záhada, jelikož labutí pár, označený našimi ornitologickými kroužky, podobnou věc ještě nikdy neudělal! Uvidíme, jak to celé dopadne a budeme doufat, že se na Bolevák nebudou chtít vrátit,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň

Štítky labutě, labutí rodina, stěhování labutí, Bolevecký rybník, Karel Makoň, DESOP, Záchranná stanice živočichů Plzeň, Berounka, rodina, Velký Bolevecký rybník, Bílá Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Luňáčková

Chodili jsme se na tuhle labutí rodinku skoro každý den dívat na Bolevák, takže víme, že jich nebylo sedm, ale osm!

Čtvrtek, 24. června 2021, 19:36Odpovědět

Labutí rodinka se pěšky odstěhovala od rušného Boleváku na řeku Berounku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.