Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záhonek s vlčími máky v centru Plzně se zaplňuje, zasadit květ přišel i primátor Baxa

Další rudý květ přibyl na záhonku vlčích máků pod Masnými krámy v centru Plzně. Zasadil ho tam primátor města Plzně Martin Baxa. Připojil se tak k veřejné sbírce, kterou u příležitosti Dne válečných veteránů pořádá nezisková organizace Post Bellum. Ti, kdo do sbírky přispějí, tak vzdávají úctu statečným lidem, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii.

Letošní ročník sbírky má jinou podobu než v předchozích letech. Kasičky nemohou být kvůli koronavirové krizi ve veřejném prostoru, například v knihovnách, kavárnách, školách či restauracích. Po městech nechodí dobrovolníci s kasičkami, kteří těm, kdo do sbírky přispěli, připnuli na klopu květ vlčího máku. Sbírka se tedy přesunula do online prostoru na web www.denveteranu.cz.

Přispět je možné libovolnou částkou, minimální doporučený obnos online je 50 korun. Lidé mohou to, že se ke sbírce připojili vyjádřit tím, že si sami vyrobí květ vlčího máku a pak jej zasadí do záhonu, který vznikl v centru Plzně v trávníku pod Masnými krámy. Sbírka trvá do 30. listopadu.

Výtěžek sbírky pomůže prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa konkrétním pamětníkům. „Díky němu zajistíme nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky a umožníme seniorům tolik potřebný mezilidský kontakt telefonicky nebo písemně,“ vysvětlila Michaela Šímová, která činnost centra v Plzeňském kraji koordinuje. Část peněz ze sbírky u příležitosti Dne válečných veteránů poputuje stejně jako v předchozích letech na dokumentování jejich příběhů a natočení vzpomínek ve veřejně přístupné databázi Paměť národa.

Den válečných veteránů se slaví celosvětově 11. listopadu, u příležitosti konce první světové války. Květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě a staly se proto symbolem tohoto svátku. Loni společnost Post Bellum ve sbírce vybrala více než 1,7 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky vlčí máky, Den válečných veteránů, uctění památky, primátor Baxa, Plzeň, mák vlčí, květ, Martin Baxa, Den vzpomínek, Post Bellum, primátor, koronavirová krize, první světová válka, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záhonek s vlčími máky v centru Plzně se zaplňuje, zasadit květ přišel i primátor Baxa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.