Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hejtmanství podpoří zachování venkovských prodejen částkou 2,67 milionu korun

Bez fungujících venkovských prodejen by se naše vesnice ještě více vylidňovaly, a proto Plzeňský kraj i letos podpoří jejich zachování. Hejtmanství prostřednictvím dotace podpoří provoz prodejen v 74 malých obcích kraje.

Celkem si obce pro své prodejny rozdělí 2,67 milionu korun. Loni bylo žadatelů 62 a příspěvek kraje byl zhruba o půl milionu nižší. Bylo podáno 76 žádostí o dotaci, dva žádosti byly vyřazeny z důvodu formálních nedostatků. O dotaci ještě bude rozhodovat krajské zastupitelstvo.

„Staráme se o to, aby především senioři nebo maminky na mateřské dovolené nemuseli za každou základní potravinou cestovat do většího sídla, aby mohli základní věci dostat na vesnici. Nejen kvůli tomu, že mají k dispozici potraviny, ale také, že se potkají a popovídají si,“ zdůraznil nutnost zachování venkovských prodejen náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Dotace částečně přispějí malým obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Jsou určeny obcím na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny. Peníze lze tedy využít na nájmy, energie i na mzdy zaměstnanců obchodů, které mohou provozovat přímo samotné obce, obchodní řetězce nebo soukromníci. Mnohé obce prodejny ze svých rozpočtů dlouhodobě dotují s cílem zachovat jejich provoz.

Speciální dotační titul vyhlásil kraj poprvé v roce 2018. Žádost podalo 33 obcí a bylo rozděleno 1,3 milionu korun. O dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně do 1000 obyvatel, pokud žádá o dotaci pro prodejnu, která je v její části do 250 obyvatel.

Ohodnoť článek

Foto www.bory.cz

Štítky venkovské prodejny, vesnice, život na vsi, dotace, Plzeňský kraj, hejtmanství, Ivo Grüner, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství podpoří zachování venkovských prodejen částkou 2,67 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.