Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Osmdesát procent obyvatel NP Šumava si myslí, že ochrana místní přírody má pozitivní přínosy pro region

Za milovníka šumavské přírody se považuje osm z deseti obyvatel Národního parku Šumava. Celkem 66 procent obyvatel si zase myslí, že turismus má pozitivní dopad na region. Téměř 80 procent obyvatel je toho názoru, že ochrana přírody v národním parku má pozitivní přínosy pro region. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu, který si nechalo vypracovat vedení NP Šumava.

Agentura PPM Factum zpracovala výzkum na základě reprezentativního vzorku 520 obyvatel z vybraných 22 obcí, které leží v NP Šumava. Cílem bylo popsat vnímání národního parku ze strany místních obyvatel. Z výzkumu vyplynulo, že spokojenost s národním parkem je opravdu vysoká, obyvatelé se o dění v národním parku zajímají a mají o něm i dostatek informací. Domnívají se, že zřízení národního parku je smysluplné. Navíc, čím více informací obyvatelé mají, tím pozitivněji hodnotí dopady národního parku.

„Jsem opravdu rád, že podle průzkumu je naprostá většina šumavských obyvatel s národním parkem spokojená. Výzkum ukázal, že s národním parkem je na Šumavě spokojených třikrát více místních než nespokojených. Zároveň se tři čtvrtiny dotázaných považují za ochránce přírody. Těší mě také silná podpora parku i jeho správy u mladých lidí a jejich dobrá informovanost. Potvrzuje se, že Češi považují svoji přírodu za důležité bohatství a že to učí i své děti,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dobrou zprávou podle slov ministra také bylo to, že místní vnímají velmi pozitivně dopad ochrany přírody na jejich region (77 procent dotázaných), ale zároveň z 66 procent vnímají pozitivně i dopad turismu. Negativně naopak místní obyvatelé vnímají dostupnost práce, ceny a dostupnost základních služeb. „Pro rezidenty je nejdůležitější ochrana přírody ale i turismus a ekonomický přínos národního parku vnímá pozitivně 67 procent obyvatel,“ konstatoval Vojtěch Hündl, ředitel výzkumu PPM Factum.

„Národní park Šumava je důkazem, že po třech desetiletích a mnohých názorových půtkách se ukazuje jako nejatraktivnější a informačně nejobjevnější model postupného uvolňování přírodních procesů – zdivočení. Návštěvnost roste, lidé si mnohem více užívají přírodu bez pařezů, traktorů a odvozních souprav. Pro mě osobně je velmi motivující informace, že Správu národního parku vnímá pozitivně 62 procent místních obyvatel, především pak mladí, kteří jsou dobře informovaní o dění v NP Šumava. Je vidět, že mladí oceňují působení ochrany přírody v národního parku nejen na zdejší společenstva, ale i na své životy,“ uvedl ředitel národního parku Šumava Pavel Hubený.

Osobní vztah lidí v regionu k NP a okolní přírodě je velmi pozitivní. Kladnější vztah k NP a přírodě tu mají lidé, kteří do ní chodí pravidelně a zajímají se o dění v NP. Agentura se ve výzkumu ptala také na to, zda do NP Šumava patří volně žijící vlci. Celkem 61 procent dotázaných si myslí, že vlk do národního parku patří, zároveň by ale jejich počet nezvyšovali. Vlky v národním parku nechtějí častěji ženy, nejstarší generace a obyvatelé se základním vzděláním. Častěji jsou to také ti, kteří se o dění v NP příliš nezajímají a mají negativnější postoj k němu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky NP Šumava, ochrana přírody, šumavská příroda, průzkum, Pavel Hubený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Heřman

Žijeme uprostřed NP a větší blábol jsem neslyšel. Za chvíli se zde nebude možné ani nadechnout, ve jménu záchrany a ochrany přírody. Zajímal by mě vzorek vybraných respondentů agentury PPM Factum. HOW

Dnes, 18:24Odpovědět

Osmdesát procent obyvatel NP Šumava si myslí, že ochrana místní přírody má pozitivní přínosy pro region  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.