Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Kasárna Zátiší čeká velká proměna. V areálu obřího brownfieldu vyroste šest moderních budov

Šest moderních budov vyroste v areálu bývalých Kasáren Zátiší v Plzni. Areál brownfieldu o rozloze téměř 65 000 metrů čtverečních, který má bohatou industriální historii a desítky let chátral, projde kompletní revitalizací. Vzniknou tam moderní prostory pro firmy a podnikatele.

Developerská společnost CTP plánuje v místě zastavět téměř 32 000 čtverečníách metrů. , kde bude stát šest budov. Zadní část areálu bude zaměřena na výrobu, zatímco přední část získá reprezentativní charakter, který podtrhne spojení tradice a moderních technologií.

„V projektu Kasárny Zátiší budujeme něco výjimečného. Místo, kde se prolíná historie s budoucností, a které nabídne zázemí jak pro velké nadnárodní firmy, tak i pro menší firmy a lokální podnikatele. Ti budou moci těžit ze vzájemné spolupráce. Díky jedinečnému designu park pozvedne lokalitu a vytvoří zde také ideální prostředí pro výzkum a vývoj,“ řekl Jakub Kodr, jednatel a obchodní ředitel CTP v České republice. 

CTP v rámci projektu vybuduje unikátní koncept CTWorkshop, který představuje nový typ několikapatrové budovy, navržené speciálně pro menší podnikatele a živnostníky. Tento inovativní projekt, inspirovaný zahraničními modely z Nizozemska a Německa, nabízí flexibilní prostory vhodné pro dílny, vývojová centra nebo malé výrobní provozy.

„Při návrhu jsme se inspirovali zahraničními projekty s cílem vytvořit místo, které bude nejen industriální, ale zároveň krásné, přívětivé a udržitelné. Naším cílem bylo propojit estetiku s funkcí, aby areál sloužil jak pro podnikání, tak pro příjemný pracovní i komunitní život. Praktická využitelnost celého areálu přitom zůstává naším hlavním cílem,“ vysvětlil Václav Hlaváček ze Studia acht.

Revitalizace bude probíhat v několika etapách, přičemž první fáze by měla být dokončena do poloviny roku 2025. Demoliční práce a vyčištění pozemku jsou již u konce. Developer plánuje využít recyklované materiály z původních staveb a projekt bude zahrnovat moderní udržitelné technologie, jako jsou zelené střechy, systémy pro využívání dešťové vody a fotovoltaické panely, které přispějí k udržitelnosti provozu areál

Z projektu by mělo profitovat i město

Celý projekt probíhá v úzké spolupráci s městem a klíčovými plzeňskými orgány. Developer naplní své závazky k území vybudováním cyklostezky, aleje a rekonstrukcí části ulice Ke Karlovu, na kterou by měla být v budoucnu napojena nová komunikace budovaná městem. CTPark Plzeň má strategickou polohu nedaleko centra Plzně se snadným přístupem k dálnici E50/D5 do Německa a do Prahy.

Kasárny Zátiší byly vybudovány ve 30. letech 20. století jako součást rozsáhlého programu výstavby vojenských zařízení mladého Československa. Nacházely se na strategické pozici blízko letiště v Borských polích a během druhé světové války byly využívány německou armádou pro ubytování vojáků a technickou podporu leteckých operací. Po válce sloužily československé armádě, ale s nástupem studené války jejich význam postupně klesal. Po roce 1989 byly kasárny opuštěny a po desetiletí chátraly, než o areál projevil zájem developer CTP a dohodl se na podmínkách revitalizace s městem Plzeň.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením CTP a Studia acht

Štítky brownfield, Kasárna Zátiší, developer, revitalizace kasáren

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasárna Zátiší čeká velká proměna. V areálu obřího brownfieldu vyroste šest moderních budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.