Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Vlaštovky i jiřičky přišly v Česku ze dne na den o potravu. Umíraly po desítkách hladové, vysílené a mokré

Mladé vlaštovky a jiřičky, které nestihly začátkem září odletět do teplých krajin, kosil v minulých dnech po desítkách hlad. Vyhladovělí ptáci promočení deštěm umírali v důsledku zimy. První potrava v podobě much a mušek se objevila pro ptáky teprve v úterý ráno. A to už bylo pro mnohé pozdě. Pracovníci záchranných stanic měli se zachraňováním vlaštovek a jiřiček plné ruce práce, pomáhala jim i řada dobrovolníků z řad veřejnosti.

Zdravý základ populace a starší zkušenější jiřičky i vlaštovky začaly opouštět svá hnízdiště zhruba před dvěma týdny. Velká hejna letošních mláďat, a to jak z první i druhé vlny hnízdění, zatím zůstávala doma a na to teď velké množství ptáků doplatilo. Pracovníci záchranných stanic se shodují v tom, že letos jsme se stali svědky něčeho, s čím se za svou praxi v minulosti ještě nesetkali.

Minulý týden dramaticky poklesla teplota z rekordně vysokých hodnot na drsnou zimu. A do toho všeho začalo vydatně pršet. Ze dne na den zmizel venku létající hmyz, který je potravou vlaštovek a jiřiček.

„Je to tragédie, ti ptáci v tom počasí trpěli a padali ve velkých počtech. Ti ptáci jsou totálně promrzlí a prochladlí. Nemají potravu. Snažili se něco ulovit a nebylo co. Létali i v dešti, sháněli a nebylo co. Přechod z horkého počasí do zimy byl pro ně strašný,“ řekl pro Plzeňskou Drbnu Petr Jandík ze záchranné stanice ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku. Ten v minulých dnech svážel polomrtvé vlaštovky a jiřičky z Plzeňska i Klatovska. Mnoho dalších přiváželi do stanice lidé z okolí. Mnoho z nich zemřelo i přes poskytnutou pomoc.

„Ti ptáčci umírali strašně rychle. V záchranné stanici jich máme několik teď několik desítek. Snažíme se je krmit malými cvrčky. Problém je, že nestačili odletět. Bylo teplé počasí a proto nechvátali. A pak to přešlo do velké zimy. Musíme jen věřit tomu, že ještě stihnou odletět na jih za teplem,“ uvedl Petr Jandík. „Našla jsem u nás na dvorku za obchodem tři vysílené jiřičky. Dvě po pár minulách uhynuly. Jednu se podařilo zachránit a odnesla jsem ji panu Jandíkovi do záchranné stanice. Doufám, že bude v pořádku," dodala Petra Potřebová z Blovic. 

Záchranáři ochytávali ptáky i v budovách

Obrovská hejna mladých a letošních jiřiček se v chladném počasí shromažďovala pod balkony domů, pod přesahy fasády a v nejrůznějších zákoutích před deštěm, větrem a predátory. Desítky ptáků zalétávaly do budov, bytů a objektů. Další desítky ptáků zůstávaly v budovách uvězněné. Bez lidské pomoci se ven ptáci nedostali. Desítky zesláblých ptáků uhynuly přímo na zemi, ulici či pod hnízdy. „Díky duchapřítomnosti celé řady dobře informovaných lidí se ale podařilo zachránit nespočet ptáků, kteří nalétali do objektů, které by se pro ně staly smrtelnou pastí,“ konstatoval Karel Makoň, šéf Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Minimálně tři sta až čtyři sta jiřiček obecných se šikovně před deštěm a větrem schovávalo na drátu konstrukce pro popínavé rostliny ve vnitrobloku pod balkonem nového několikapatrového komplexu obytného domu v Papírnické ulici v Plzni. „Jeden z nejvíce obsazených drátů však vedl nešikovně v úrovni spodní hrany lamelového odvětrání několikapatrových a neprodyšně uzavřených nadzemních garáží. Napevno navařené robustní kovové lamely byly od drátu tak blízko, že několik jiřiček proskočilo spodní mezerou přímo do budovy. Zatímco dovnitř to šlo hladce, najít cestu proti směru lamel ptáci pak už nedokázali,“ popsal jednu akci Makoň.

Už to začíná, na drátech se houfují vlaštovky a jiřičky. Chystají se na dalekou cestu do tropické Afriky

Na drátech už se v těchto dnech houfují desítky vlaštovek a jiřiček. Pozorovat je lze zejména v ranních hodinách a dopoledne. Stěhovaví ptáci už cítí, že se blíží podzim. I když tentokrát je to o možná něco dříve. Do tropické Afriky pak odlétají...

Kdyby si ptáků jeden z uživatelů garáže nevšiml a nezavolal do záchranné stanice, tak by téměř se stoprocentní jistotou všechny jiřičky zcela určitě uvnitř uhynuly. To se naštěstí nestalo. „Celkem jsme v garážích odchytili a ven vypustili 36 jiřiček, přičemž všechny jiřičky byla letošní mláďata! Součástí akce bylo samozřejmě i operativní zabezpečení a kritického odvětrávacího okna,“ řekl Karel Makoň.

Dalších 46 letošních mláďat jiřiček obecných se schovalo před deštěm do fotoateliéru v Dýšině. Tady jiřičky nalétaly do prostoru otevřenou ventilačkou. „Jelikož v ateliéru nejde ani jedno okno normálně otevřít, museli jsme je rovněž v prostoru odchytit a po dešti následně vypustit na hnízdní kolonii v zemědělském družstvu Plzeň - Červený Hrádek. V tomto případě však pět jiřiček nepřežilo noc, ale ostatní se na nové lokalitě u jiných jiřiček na kravíně velmi rychle adaptovaly,“ uvedl Makoň k další z mnoha záchranných akcí. Zároveň poděkoval všem lidem, kteří zcela ochotně a bez řečí několik desítek jiřiček na stanici osobně donesli, nebo uposlechli rady po telefonu. A ptákům pomohli přímo sami!

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, se svolením Karel Makoň (DESOP)

Štítky jiřičky, vlaštovky, ptáci umírali, nedostatek potravy, houfování vlaštovek, odlet do Afriky, houfování ptáků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaštovky i jiřičky přišly v Česku ze dne na den o potravu. Umíraly po desítkách hladové, vysílené a mokré  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.