Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Už to začíná, na drátech se houfují vlaštovky a jiřičky. Chystají se na dalekou cestu do tropické Afriky

Na drátech už se v těchto dnech houfují desítky vlaštovek a jiřiček. Pozorovat je lze zejména v ranních hodinách a dopoledne. Stěhovaví ptáci už cítí, že se blíží podzim. I když tentokrát je to o možná něco dříve. Do tropické Afriky pak odlétají vlaštovky v polovině září, zatímco jiřičky se vydávají na cestu ve druhé polovině září a někdy zůstávají až do začátku října.

Odlet vlaštovek závisí nejen na počasí, ale také na tom, kdy hnízda opustí poslední mláďata. Současné teplé a horky dny vlaštovky ještě využívají k intenzivnímu dokrmování mláďat z posledního hnízdění. Vlaštovky i jiřičky totiž u nás hnízdí dvakrát až třikrát ročně. Jeden pár vyvede 7 až 10 mláďat za rok. Přesto se jejich počet snižuje. Bohužel v dnešní době málo lidí vítá, když si vlaštovky vybudují hnízdo pod střechou, na fasádě jejich domu nebo pod římsou, jako tomu bývalo dříve. Lidí se jim snaží ve městech pomáhat budováním umělých hnízd na různých velkých budovách, například i na nákupních centrech.

Po opuštění svých hnízd musí vlaštovky a jiřičky zesílit a nabrat dostatečné tukové zásoby. Čeká je daleká a namáhavá cesta přes Středozemní moře a Saharu do střední a jižní Afriky. Přezimují v tropické Africe a koncem dubna se zase vrací k nám. Nástrahy daleké cesty ale přežívá asi jen třetina těchto ptáků. Podle nejnovějších studií ornitologů odlétají teď ptáci z Afriky čím dál dříve, což přímo souvisí s vývojem klimatu v Evropě, kdy se postupně otepluje.

Některé vlaštovky ale zvládnou i několik cest do Afriky a zpět

„Kroužkovali jsme vlaštovky a jiřičky v nákupním centru Olympie v Plzni - Černicích. Tady kdysi dávno jiřičkám lidé zbourali a sebrali místní zemědělské družstvo a umístili na „nákupák“ celkem dvě a dvě náhradní betonové skořepiny. Postupem času jsme spolu s NC Olympie hnízdní možnosti pro jiřičky rozšířili. Dnes jsme v každém našem umělém hnízdě kroužkovali spolu s Pavlem Steinbachem od čtyř do šesti jiřiček,“ říká Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

„V kroužkování jiřiček jsme pokračovali i druhý den s Milošem Paiskerem, a to v Zemědělském družstvu Červený Hrádek, kde již několik let monitorujeme jak hnízdní kolonii jiřiček, tak vlaštovek. Zatímco tady je letos jednoznačně obsazeno více hnízd, které si jiřičky postavily samy oproti těm našim umělým, z minulosti už víme, že až dojde bahno, ještě rády vezmou v druhé vlně hnízdění za vděk těmi našimi z betonu,“ říká Makoň.

Kroužkování mláďat navazovalo na pravidelný odchyt hnízdících párů a dospělých vlaštovek, kdy se podařilo odchytit i vlaštovky kroužkované z let předešlých. „Máme vždy velkou radost, když opět po roce odchytneme a držíme v ruce vlaštovku, o které víme, že už několikrát musela zimovat v Africe a každý rok z jara se vrátí zase do Červeného Hrádku,“ dodal Makoň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Karel Makoň,

Štítky vlaštovky, houfování vlaštovek, odlet do Afriky, houfování ptáků, kroužkování ptáků, hnízdění vlaštovek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už to začíná, na drátech se houfují vlaštovky a jiřičky. Chystají se na dalekou cestu do tropické Afriky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.