Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jméno Born dostal první sameček vzácného a tajemného takina čínského, který se narodil v plzeňské zoo

Má rohy pakoně, nos losa, ocas medvěda, stavbou těla připomíná bizona a teď dostal jméno Born. Řeč je o samečkovi vzácného horského kopytníka takina čínského, který se narodil začátkem června v plzeňské zoo. Jen velmi málo zoo z celého světa se může pochlubit tím, že chovají takina čínského, který byl pro svět byl objeven teprve v roce 1950.

„Poněvadž se jedná o národní dědictví Číny, jsou tato zvířata chována téměř výhradně na jejím území. Číňané si tohoto kopytníka cení podobně jako pandy velké,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba. Takin čínský nebo také zlatý, podle typické barvy husté splývavé srsti, pochází z horských oblastí Himalájí na území Indie a Číny. „V malých rodinných stádech obývá zalesněné vysokohorské oblasti. Živí se okusováním stromů a keřů a spásáním různých druhů travin a bylin. Samec dosahuje váhy až 350 kg, samice jsou drobnější a obvykle váží do 230 kg. I přes svoji velikost jde o blízkého příbuzného kamzíků,“ řekl mluvčí zoo.

„První pár takinů čínských přivítala plzeňská zoo v prosinci 2021. A 6. června se v zoo narodilo první mládě tohoto velmi vzácného horského kopytníka,“ uvedla zooložka Miroslava Palacká. Matkou je samice Bathory, která do přicestovala ze zoo v Liberci, otcem je pak John Woo z Wroclawské Zoo. 

I přes svoji majestátnost jsou takini čínští velmi klidní a navzájem se k sobě chovají velmi přátelsky. Samozřejmě je John Woo dominantní a má právo jít ke krmení první, ale jinak se k Bathory nikdy nechoval agresivně. Po narození mláděte se vzájemný vztah plzeňslkého páru ještě utužil. Mládě má velmi silný vztah k oběma rodičům. Již po prvních dnech života je začalo nejenom následovat i do těch nejpříkřejších částí výběhu, ale i je aktivně vybízet ke hře.

Do Evropy takiny čínské přivezla Zoo Liberec v roce 2002. Všechna zvířata chovaná v evropských zoologických zahradách jsou jejich potomky. Podle webu zootierliste.de jsou tato zvířata v EU v roce 2024 jen ve 20 zoo v devíti zemích Evropské unie. Dále je chová také Zoo Novosibirsk, mají je v americkém San Diegu a ve dvou japonských zahradách.

V České republice chová takiny čínské ještě Zoo Liberec, která je nejstarším a nejvýznamnějším chovatelem a Zoopark Chomutov. Ten v současné době chová samce. Tento takin má ještě jedno jméno, v současné době je řazeno do synonym, je to takin zlatý. Nepochybně byl pojmenován díky jeho barvě krásné, dlouhé srsti, které někdy může vypadat jako "zlaté rouno".

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky takin čínský, odchov, vzácné mládě, plzeňská zoo, Born

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jméno Born dostal první sameček vzácného a tajemného takina čínského, který se narodil v plzeňské zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.