Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Experti kroutí hlavou a diví se, zraněný kos měl na noze švýcarský ornitologický kroužek

Velmi neobyčejný a nesmírně zajímavý kos se stal pacientem plzeňské záchranné stanice živočichů. Kos patří k našim nejhojnějším ptákům. Tento měl ale na noze švýcarský ornitologický kroužek, což je poměrně záhada. Kosi se totiž obvykle drží na stejné lokalitě a nikam netáhnou.

Zraněného kosa přivezla do záchranné stanice paní Veronika. Ta černého opeřence se švýcarským původem našla u Dolanského mostu přes řeku Berounku mezi obcemi Chrást a Dolany na severním Plzeňsku. „Kos nelétá, utrpěl trauma hlavy, má vyosenou spodní čelist zobáku a poškozené opeření. Nalezen byl na vozovce, ale pod dráty elektrického vedení. Zůstává tak otázkou, zda ho srazilo auto, či narazil do drátů,“ uvedl k šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Data z ornitologického švýcarského kroužku ihned pracovníci záchranné stanice odeslali do Kroužkovací stanice Národního Muzea Praha. „S napětím očekáváme odkud pták opravdu byl a kde mu kdo identifikační kroužek na nohu nasadil. Osobně jsem si myslel, že kosové jsou ptáci, kteří se drží stále na stejné lokalitě a že snad ani nikam netáhnou! Nález kosa se švýcarským kroužkem u Dolan kousek od Plzně je minimálně pro mě obrovské překvapení,“ dodal k ornitologické kuriozitě Karel Makoň.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Karel Makoň, DESOP

Štítky zraněný kos, záchranná stanice, švýcarský kroužek, ornitologický kroužek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti kroutí hlavou a diví se, zraněný kos měl na noze švýcarský ornitologický kroužek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.